miercuri, 4 ianuarie 2012

umbra Rozei si sfasierea Valului


"Zahir inseamna in araba 'notoriu', 'vizibil'; cu acest sens, el este unul din cele nouazeci si noua de nume ale lui Dumnezeu; pe meleagurile musulmane, plebea il foloseste pentru a denumi "fapturile sau lucrurile care au teribila virtute de a fi de neuitat si a caror imagine sfarseste prin a-i innebuni pe oameni."

"Unul dintre cei care au comentat Gulshan i Raz spune ca acela care a vazut Zahirul va vedea in curand si Roza, si invoca un vers interpolat in Asrar Nama (Cartea lucrurilor care nu se stiu) de Attar: Zahirul este umbra Rozei si sfasierea Valului. "

"Conform doctrinei idealiste, verbele a trai si a visa sunt perfect sinonime; de la mii de aparente, voi trece la una singura; de la un vis foarte complex, la unul foarte simplu. Altii au sa visese ca eu sunt nebun, in timp ce eu am sa visez Zahirul. Cand toti oamenii de pe pamant se vor gandi, zi si noapte, la Zahir, care va mai fi atunci visul si care realitatea, pamantul sau Zahirul?" Borges, Cartea de NisipAsculta Radio Vocea Sufletului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu