miercuri, 4 ianuarie 2012

some particular point


"The story of a life begins somewhere,
at some particular point we happen to remember
and even then it was already highly complex." C. G. Jung

POVESTEA UNEI VIETI

8 comentarii:

  1. Sunt, ca de obicei cand imi rasare in cale, de acord cu dl CG Jung, si, in legatura cu dansul doream sa mai mentionez ca lui nu-i prea placea ca oamenii contemporani lui, (poate chiar si cei postumi, desi nu stiu daca se gandea prea mult la asta, poate doar cand ii aducea aminte dl S Freud), sa se gandeasca la el ca la un fel de "mistic" sau "visator", ci chiar prefera sa fie considerat un fel de naturalist explorator cercetator de tip Emil Racovita sau Grigore Antipa.

    Tot in legatura cu dl CG Jung, doream sa mentionez ca, desi admir profesionalismul d-lui Michel Fassbender, viziunea regizorala a d-lui David Cronenberg si probabil, mai mult ca sigur, si cea a scenaristului dramaturg Christopher Hampton asupra romanului d-lui John Kerr "A Dangerous Method" NU a favorizat prea mult personajul istoric CG Jung, si nu i-au permis astfel d-lui Fassbender sa isi utilizeze talentul in mod prea constructiv educativ pentru publicul larg. Imi pare rau atat pt dl John Kerr, autorul cartii "A Dangerous Method", cat si pt CG Jung, dl. S Freud avand efectiv norocul chior sa fie interpretat de insusi dl Viggo Mortensen in acel film, astfel incat, in sfarsit, sa fie si dansul portretizat in mod cat de cat simpatetic, daca nu neaparat prea exact istoric in caracter.

    RăspundețiȘtergere
  2. l-a numit careva 'mistic' sau 'visator' la postarea asta?! Imi vine doar o singura persoana in minte care a(r fi) facut-o, probabil...:)

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Ionut Albu: chiar iti place Jung ? Si mie-mi place ideea arhetipurilor, este f utila pt suport moral. Ai incercat sa-ti gasesti animele Eva, Helen, Mary, si Sophia ?

    La mine anima Helen e reprezentata de Rita Hayworth sau de personajul Simone din filmul omonim cu Al Pacino, si anima Mary e in principal reprezentata de Ingrid Bergman. Mai am afinitate, cred, si cu isabelle Adjani, pe mai multe nivele, si la nivel de anima Mary si la nivel de anima Helen. Anima Eva e prea primitiva, nu ma prea gandesc la ea, despre Sophia nu prea stiu, ca eu personal sunt cam fixat imatur pe nivelul de anima Helen, cu anima Mary mai mult ca ideal de atins daca m-oi mai maturiza si eu pe masura ce mai trece timpul, insa am gasit abia recent o posibila anima Sophia, era o tipa oarecare de pe YouTube, dar nu mai stiu unde am pus linkul respectiv pe undeva la mine pe blog pe undeva, si doar stiu cum era, dar nu mai tin minte cum o cheama. Am gasit si o reprezentare a animei Sophia cand era mica tot pe YouTube pe undeva, intr-un filmulet de scurt metraj. Dar in mod practic eu cu anima Helen ma joc cand imi vine, nu prea des, ca mi se pare oarecum weird, plus ca nu ma joc singur, ca doar nu sunt actor de meserie, numai in mod consensual cu partener ca roleplay, dar mie chiar imi place de Rita Hayworth. Scrie mai multe despre nivelurile astea de anima pe wikipedia.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am toate cartile lui Jung,l-am citit si recitit...deci se pare ca imi place.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu nu am citit nici o carte scrisa de Jung. Am vrut sa cumpar o data o biografie despre el, care a avut review-uri bune, mai bune decat altele scrise inainte, scrisa de Deirdre Bair, (wow ! vad chiar pe wikipedia acum, ca acum lucreaza la biografia desenatorului de origine romana Saul Steinberg), dar pana la urma nu am mai cumparat-o atunci...poate mai tarziu, totusi, ca pare intr-adevar o autoare cat se poate de reputabila si de serioasa.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Deirdre_Bair

    RăspundețiȘtergere
  6. Confesez ca am furat o carte poche An Introduction to Jung's psychology de Frieda Fordham, cu un foreword scris chiar de CG Jung in 1952 la acea carte, deci desigur o carte de nivel de popularizare destul de serioasa aprobata chiar de CG Jung...dar nu am citit-o...mi-e si un pic nu stiu cum sa pun mana pe ea, ca e second hand si ii lipseste si coperta din spate.

    RăspundețiȘtergere