sâmbătă, 7 ianuarie 2012

scrisoarea unei rosience: este incredibil de usor sa cumperi un om

(...) "Noi facem parte dintr-o generaţie care a crescut sub umbra şomajului, a posibilităţilor limitate sau a oportunităţilor muribunde. Un copil care creşte şi se dezvoltă cu teama poate inconştientă asupra unui pericol de sfidare a propriei libertăţi, a alegerilor viitoare şi, implicit, a vieţii în sine, ajunge un om cu prea puţină încredere în propriile forţe, în propria capacitate de a reuşi pe cont propriu, în libertatea de a gândi, de a alege şi de a visa. Privind în urmă, îmi dau seama că, manipularea exercitată a fost de dimensiuni înspăimântătoare şi a cuprins toate aspectele vieţii. Credinţa în propria libertate şi putinţă de a realiza lucruri de durată, de a aduce o mică contribuţie sau, de ce nu, o schimbare în lumea în care trăim, a fost sfărâmată. Sunt aşadar uşor de înţeles alegerile acestor oameni, alegeri ce cred că, nici nu le-au aparţinut vreodată. În aceste condiţii, luând în considerare influenţa şi puterea unei manipulări îmbrăcate în straie de bunăvoinţă, nu este greu de înţeles pesimismul adoptat de oameni, şi conul de umbră în care au ales să se refugieze, frustraţi, îndureraţi de simţul unei neputinţe insuflate forţat, luptându-se cu o dezbinare a propriilor alegeri şi decizii. E atât de simplu să convingi un om că viaţa lui e lipsită de valoare şi că e lipsit de putinţa de-a schimba ceva. Nu ştiu dacă oamenii în general, au capacitatea de a schimba lumea, ştiu însă că, oamenii ambiţioşi şi încrezători în propria valoare şi propriile vise, pot face orice. (...)"

cititi intregul articol AICI.

4 comentarii:

  1. SE pare ca fiecare om are pretul sau iar unii reusesc sa se vanda pe sine mult prea ieftin,nestiind ca prin asta tradeaza intreaga comunitate.

    RăspundețiȘtergere
  2. eu zic sa nu-i judecam, Ionut, sunt oameni necajiti. Mai bine sa ii ajutam sa inteleaga cat de importanti sunt ei si alegerile lor pentru noi toti.
    Sa ai o zi frumoasa. Sper ca te-ai insanatosit si ca esti bine. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca este vorba despre sistemul de valori. Societatea capitalista (care-si zice, in unele cazuri si "crestin democrata", de parca crestinismul ar avea ceva legatura cu democratia) ne invata ca cel mai pretios bun pe care putem sa-l ravnim este imaginea sociala a unui om plin de bani. De aceea Maria zice sa nu-i judecam.
    Am presupus asta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, exact, este vorba despre sistemul de valori. Dar sa nu uitam ca oamenii de acolo chiar au un trai de viata mai greu, drept urmare e de inteles ca s-au lasat mai usor pacaliti de minunata companie care le promitea un viitor mai bun.

    RăspundețiȘtergere