marți, 23 noiembrie 2010

Ratacirile Fetei Nesabuite

Am trecut astazi scurt pe la Humanitas... cum intru, vad eu la intrare ditamai raftul cu cartile peruanului Llosa si ce aleg din tot raftul acela? Adica, hai sa fim sinceri: ce carte imi face cu ochiul si se lipeste de mana mea? Pai sigur ca da, "Ratacirile fetei nesabuite"... Nu am citit inca nimic de Llosa, stiti de ce? Pentru ca intotdeauna ingadui cartilor sa ma aleaga ele pe mine; si, pana nu ma aleg, consider ca nu a venit momentul potrivit...

... astazi, chiar inainte sa intru in librarie, ratacind printre picurii reci de ploaie, am avut revelatia faptului ca eu de fapt ma intalnesc mereu cu acelasi barbat, numai ca el apare de fiecare data sub un alt nume; dar e mereu acelasi! Si ma gandeam cum e posibil sa fie asa? Sau, de ce simt eu asta exact acum, in clipa asta? Si cum sa fac sa inteleg daca am dreptate sau nu? Si daca am dreptate, ce inseamna asta? In cele din urma intru in librarie, simt cum imi zambeste o anume carte, o iau cu grija de pe raft si citesc:

"In vara anului 1950, Ricardo Somocurcio trece de la pantaloni scurti la pantaloni lungi. Petrecerile se tin lant in cartierul Miraflores din Lima, iar viata este traita in ritm de mambo. Pana cand Ricardo se indragosteste de Lily. Pentru totdeauna. O pierde si o regaseste, mereu sub alt nume, in scenarii variate: Lima burgheza, apoi Parisul revolutionar al anilor '60, Londra hippy din '70, Japonia moderna. El este "baiatul bun", care viseaza sa traiasca la Paris si crede ca intalnirile lor tin de destin. Ea este "fata rea", o aventuriera calculata, care crede ca intalnirile lor tin doar de hazard.

La 70 de ani, Mario Vargas Llosa scrie primul lui adevarat roman de dragoste. Un roman despre bucuria si caznele unei iubiri clandestine urmarite de-a lungul a patru decenii, pe trei continente. Dar si o cronica a lumii postbelice care, asemenea fetei nesabuite, a avut nevoie de mult timp pentru a-si recapata inocenta si pentru a invata sa iubeasca."



"coincidenta este felul lui Dumnezeu de a ramane anonim." Albert Einstein

6 comentarii:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=Ji0xDg6EVvI

    RăspundețiȘtergere
  2. sunt langa tine cu tot sufletul! :) inCredere! te imbratisez tare tare tare

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa inteleg ca toti suntem la fel? :)

    RăspundețiȘtergere
  4. :))) nu toti, nu toti... numai unul e mereu acelasi :)

    RăspundețiȘtergere
  5. "Povestea Erendirei si a nesabuitei sale bunici", o nuvela a luiGabriel García Márquez

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tocmai am terminat de citit. Da, Marquez ramane unul dintre preferatii mei. :)

      Ștergere