duminică, 14 noiembrie 2010

Calugarii si Femeia tanara


"Doi calugari, unul tanar, celalalt batran, in vesminte de culoarea sofranului, cu capetele rase, sandale in picioarele goale, se intorceau la manastirea lor intr-o frumoasa seara de vara.
- Ziua noastra a fost lunga si obositoare, frate Ushi, a zis cel mai tanar, dar l-am onorat asa cum se cuvine pe Buddha si am dobandit, cersind, orez si monede de arama. Cu siguranta ca maestrul ne va felicita.
- Da, a raspuns distrat calugarul mai varstnic.
Apoi a adaugat cu bunatate:
- Nu fi ingrijorat, frate Toshibu, maestrul iti va aprecia zelul.

Calugarii si-au continuat calatoria in tacere. Deodata, la cotitura unui drum, un rau le-a barat calea. Pe marginea drumului, o femeie tanara si seducatoare, purtand haine de pret, statea pe o piatra mare si parea ca asteapta pe cineva sa-i vina in ajutor. Nu se vedea nici barca si nici barcagiu. Calugarul mai in varsta, cat se poate de simplu, a luat-o pe femeie in brate si a trecut-o raul, fara ca sa-si ude nici maar varful sandalelor. Femeia frumoasa i-a multumit cu un zambet si a plecat. Cei doi calugari si-au continuat drumul. A urmat o lunga tacere, apoi, neputand sa mai existe, calugarul tanar a izbucnit:
- Frate Ushi! Oare canonul nu ne interzice cu strictete orice contact si orice relatie cu femeile?
Calugarul batran si-a continuat drumul fara sa raspunda.
- Frate Ushi! a zis calugarul tanar care incepuse sa se infierbante. Cum ai putut sa iei in brate o femeie frumoasa si parfumata si s-o treci raul?
- Frate Toshibu, a spus calugarul batran. Oare inca mai simti "greutatea" acelei femei? Totusi, a trecut mult timp de cand am lasat-o in urma noastra!

2 comentarii: