miercuri, 24 noiembrie 2010

Simbologia Viselor- Leul

"Peste tot si totdeauna, leul se regaseste in heraldica, asociat curajului si nobletei. In antichitate, leul era simbolul fortei si vigilentei intrucat se credea ca doarme cu ochii deschisi. ( :)))))

Leul era consacrat lui Hefaistos- Vulcan, zeul focului care transforma metalele si ale carui serbari se celebrau in caldura torida a lunii august.

Rhea- Cibele, sotia lui Cronos- Saturn si mama a marilor zei din Olimp, era Magna Mater numita "mama buna si mama zeilor" Carul ei era tras de lei "pentru a arata ca nimeni nu este atat de salbatic incat sa nu poata fi imblanzit de iubire."

In alchimie, leul, "animal ardent", este emblema Diavolului si reprezinta pericolul de a fi inghitit de inconstient. El este aspectul primejdios al
Primei Materia care vrea totul imediat. Aurul este numit "leul rosu" si, in Evul Mediu, numeroase imagini reprezinta un intelept care mediteaza sau un alchimist care lucreaza cu un leu docil culcat la picioarele lui (dominarea "ardorii" nechibzuite, echilibrul, seninatatea).

Dar alchimia cunoaste, in egala masura, "leul verde" care- afirma Jung- este expresia "fortelor salbatice, neinfranate, masculine, patrunse fie de
spiritus mercurialis (spiritul mercurial), fie de o forma de mercurius, tinand cont de natura fizica. *

In Tarot,
cartea a XI-a, - Forta- reprezinta o femeie tinand un leu de falci pentru a-l impiedica s-o inghita. Imaginarul popular crestin reia acelasi motiv pentru a desemna curajul. In ambele cazuri, Intelepciunea- Femeia- il supune pe leu, adica aviditatea neinfranata de putere, dar nu-l omoara, intrucat, refulate fiind, aceste forte magnifice pot fi canalizate spre un tel creator.

Sa remarcam, in sfarsit, in Evanghelia dupa Toma, aceastra frumoasa ilustrare a ambivalentei imaginii leului:
"Fericit este acel leu pe care omul il va manca si astfel leul se va preface in om. Dar blestemat este omul pe care leul il va manca si astfel leul se va preface in om."

In vise

Ca toate animalele salbatice, leul semnaleaza prezenta latenta a afectelor puternice.

(+) Se intampla rar ca leul sa apara in vise sub semnul sau pozitiv. Dar, daca se intampla, el este imaginea fortei si a curajului, deopotriva nobil si lipsit de predispozitia spre concesii, expus probelor care conduc la realizarea de sine. El este vointa de putere pusa in slujba procesului de individuatie.
(-) Leul negativ este expresia "energiei vtale nediferentiate si inca neimblanzite", dominate de "senzualitatea cea mai neinfranata."
Leul se poate prezenta ca imagine a vointei de putere a eului, care sa se exercite asupra ansamblului lumii interioare sau sa alerge dupa prestigiu in lumea exterioara.
Leul poate evoca dorinta de atotputernicie, sexualitatea nestavilita, sau racnetul, uneori demential, in fata obstacolelor, a contrazicerilor, a dezaprobarii si a criticii. Un asemenea leu, care nu suporta sa-si recunoasca greselile, manifesta o tendinta sigura spre paranoia. "

din Jacques de la Rocheterie, Simbologia Viselor

* sa ne amintim ca acel mercurius al alchimistilor este substanta transformanta secreta dar, in acelasi timp, "spiritul" care se afla in toate creaturile vii.

Frumooos vis... se intampla rar ca leul sa apara in vise sub semnul sau pozitiv, dar... SE INTAMPLA! :)

Un comentariu:

  1. EU AM VISAT AZI NOAPTE CA SAREAM CA UN CANGUR SI STATEAM IN AER SI TOT SARIND PRINTR -UN SAT NECUNOSCUT AM DAT PESTE UN LEU CARE MANCA O OAIE,AM INCEPUT SA STRIG SA DAU CU BOLOVANI IN EL DAR PARCA NU AVEA EFECT CACI NICI MACAR NU SCOTEA UN RAGET SI ISI VEDEA DE TREABA,ATUNCI AM STRIGAT OAMENII SA IASA DIN CASE SI A IESIT O DOAMNA ,APRINSESE BECURILE DIN JURUL CASEI SI DIN CURTE SI ATUNCI LEUL A DISPARUT,AVEA ARMA IN CASA DAR UITASE SA O IA,APOI AM VAZUT CA LEUL MANCASE CEVA CE MI PAREA A FI OAIE DAR ERAU RESTURI PUTINE,APOI A APARUT IN CURTE UN PORC DOMESTIC CARE PAREA CA SE BUCURA SI UN CAINE DE RASA MICA ALB CU PETE GRI SPRE NEGRU,IN TOT TIMPUL ASTA EU ERAM IN AER...

    RăspundețiȘtergere