miercuri, 3 noiembrie 2010

ALCHIMIE PERSONALA: DIZOLVAREA

2. Dizolvarea

Esentele mai adanci si energiile sufletesti se ridica la suprafata
In acest moment al transformarii noastre, simtim un potop de imagini si sentimente care isi au originea in subconstient. Pe masura ce devin adulti (sau se adultereaza), multi oameni simt ca au pierdut o parte pretioasa din ei insisi si ca traiesc vieti neautentice si superficiale. Sufletele noastre sunt disperate incercand sa supravietuiasca intr-o lume in care domneste seceta spirituala, si avem din ce in ce mai putina energie psihica la dispozitie. Scopul Dizolvarii psihologice este dizolvarea credintelor rigide si a ramasitelor de falsitate egotica care opresc "apele" puternice ale mentalului subconstient. O energie enorma poate fi generata atunci cand apele oprite din curgere sunt eliberate, iar ego-ul este umilit de confruntarea sa directa cu energiile primare ale subconstientului. Aceasta energie enorma poate fi folosita pentru vindecarea corpului si a mentalului, si pentru a hrani transformarea noastra continua.

"Mama sa este Luna" - asa descrie Tablita de Smarald al doilea pas in transformarea alchimica. Asa cum Focul este elementul Solar, Apa este elementul Lunar. In timpul Dizolvarii, puterile lunare, fluide, exprimate in vise, viziuni, impresii psihice si senzatii corporeale, capata precedenta fata de abordarea lineara a mentalului rational. Succesul Dizolvarii implica renuntatea la nevoia de a controla, permisiunea oferita sentimentelor de a curge liber, si gandurilor si senzatiilor suprimate de a iesi la suprafata. S-ar putea sa ne simtim coplesiti de imagini, de impresii fara cuvinte, si senzatii stranii. S-ar putea sa te simti neclar, ca si cum ai pluti cu adevarat fara nici un rost pe o mare enorma, insa nici acesta nu este decat un proces temporar pe calea lunga catre reinnoire si perfectionare.

Persoanele Nedizolvate au tendinta sa-i judece/condamne pe cei din jur, sa fie lacome, predispuse la excese, si in relatiile cu ceilalti pot fi considerate egoiste. In asemenea persoane, procesul de Dizolvare are ca rezultat o retragere a proiectiilor mentale si a judecarii, si o terminare a obiceiurilor bazate pe pareri, lucru care are ca rezultat o fiinta care emana o prezenta copilaroasa, maleabila si fluida. Aceasta fiinta nu se mai teme sa exprime ceea ce este "in interior". Rezultatul este o eliberare a energiilor folosite anterior pentru a sprijini personalitatea falsa. La acest stadiu, omul trebuie sa faca un efort deosebit pentru a recunoaste influentele spirituale mai adanci care lucreaza in viata sa. Forte puternice se ridica la suprafata, si trebuie sa ne pregatim ca sa le tinem in control.

In termeni chimici, al doilea pas in procesul de purificare este dizolvarea cenusii rezultate in urma calcinarii in apa sau acid. Cenusa dispare, ca si cum s-ar fi intors la starea sa originala, nediferentiata, si alchimistii au vazut in acest lucru o reintoarcere la starea de inocenta, o reintoarcere in uter in vederea renasterii. Chiar simbolul pentru Dizolvare este Retorta, care arata pe undeva ca un uter.

Meditatia este un instrument puternic care s-a folosit de secole pentru a reintra in aceasta stare primara, intrauterina, si ea este bine sa se practice in mod regulat. Avand in vedere ca visele poarta si ele putere de Dizolvare, este necesar sa lucram cu visele pentru a deschide o noua creativitate, pentru a face noi conexiuni, si pentru a restructura noi obiceiuri. Visele poarta cunoastere importanta venita din subconstient in legatura cu probleme de sanatate, evenimente din viata si relatii, pe care ego-ul refuza sa le recunoasca. De fapt, Carl Jung a devenit interesat de alchimie pentru prima data atunci cand a observat bogatia de imagini de esenta alchimica in visele pacientilor sai.

Pentru a incepe sa acordam atentie viselor, trebuie in primul rand sa le consideram a fi informatii importante. Majoritatea oamenilor au o multime de vise in fiecare noapte, pline de semnificatii si cunoastere, dar pe care le uita la trezire. Foarte repede, la trezirea din somn, ego-ul ia in primire cu planificarile si schematizarile sale vesnice. In afara cazurilor in care apare un cosmar sau un vis care se repeta, multi oameni nu-si amintesc propriile vise. Asa ca primul pas in lucrul cu visele noastre este sa acumulam material de vis. Este bine sa avem un carnetel de scris sau un aparat de inregistrat langa locul unde dormim, astfel incat sa ne formam obiceiul de a sumariza si inregistra in el visele noastre, chiar daca ne trezim in miezul noptii. Dimineata este bine sa ne formam obiceiul de a sta in pat dupa ce ne-am trezit, cateva minute, incercand sa ne reamintim visele din timpul noptii. Jurnalul nostru de vise poate sa contina interpretari proprii ale viselor noastre, pe care putem sa le comparam cu cele ale prietenilor nostri, sau cu interpretari din numeroasele carti cu interpretari de vise. Trebuie sa pastram in minte faptul ca visele sunt informatii foarte personale despre ce se intampla in viata noastra proprie, si imaginile nu au aceeasi semnificatie pentru toata lumea. Interpretarea viselor deci trebuie sa se faca in contextul situatiei noastre actuale, a sentimentelor noastre, si a stadiului nostru de transformare.

O metoda de dizolvare simultana a corpului si mentalului este "postul". Nu numai ca postul purifica corpul de toxine si efecte ale excesului de indulgenta, dar el si activeaza un fel de reactie naturala de vindecare. Postul a fost folosit in tratarea multor boli, si beneficiile psihospirituale ale postului sunt recunoscute in toate religiile lumii. Prin post se poate clarifica mentalul, se poate reimprospata memoria, si postul poate conduce chiar la experiente mistice. A posti este deci un mod de a deveni mai puternic, prin renuntare - un fel de respingere activa a tentatiilor.

preluat de pe: http://incautareamaestrului.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu