miercuri, 23 iunie 2010

Noaptea de Sanziene


Pe nesimtite, deasupra lor, cerul isi domolise sclipirea. O stea rasarise din senin, stinghera, in crestetul padurii.

"S-ar putea intampla fel de fel de miracole", continuase el fara s-o priveasca. "Dar trebuie sa te-nvete cineva cum sa le privesti, ca sa stii ca sunt miracole. Altminteri, nici macar nu le vezi. Treci pe langa ele si nu stii ca sunt miracole. Nu le vezi..."
"Imi pare rau ca nu te pot urmari", vorbise ea tarziu. "Mi-ar fi placut sa te pot intelege..."
"Unii spun ca in noaptea aceasta, exact la miezul noptii, se deschid cerurile. Nu prea inteleg cum s-ar putea deschide, dar asa se spune: ca in noaptea de Sanziene se deschid cerurile. Probabil ca se deschid numai pentru cei care stiu cum sa le priveasca..."


SĂ SCAPI DE TIMP. SĂ IEŞI DIN TIMP

Potrivit unor cercetători, Sânzienele au şi ele originea într-un vechi cult geto-da­cic. Se crede că noaptea de Sânziene este magică, atunci se pot întâmpla minuni, forţele benefice, dar şi cele negative se dezlănţuie frenetic şi pot ajunge la apo­geu. Sânzienele sunt fete frumoase, apa­ri­ţii hieratice care trăiesc în păduri, dar pot zbura prin văzduh. În noaptea ce le poartă numele, la 24 iunie, Sânzienele dau puteri nebănuite florilor şi buruienilor. Acestea devin plante de leac, sigure pentru vindecare.

La sate, tinerii ajunşi la vârsta căsătoriei se adună pe înserat cu inima frumoasă şi sufletul deschis, pentru că este o sărbătoare a iubirii. Băieţii aprind ruguri, iar fetele împletesc coroniţe. Eliade spune: "În noaptea aceea, ce­rul se întredeschide, se poate vedea dincolo, poţi chiar să dispari... Dacă cineva are această viziune spectaculoasă, el iese din timp, el iese din spaţiu... El tră­ieş­te o clipă care durează o eternitate...". În noap­tea de Sânziene, lumea telurică se întrepătrunde cu cea celestă. Ieşirea din timp, trecutul, prezentul şi viitorul, ames­­tecate ca într-o vrajă, îl fascinează pe Eliade până la obsesie: "Să scapi de Timp. Să ieşi din Timp. Priveşte bine în jurul dumitale: ţi se fac, din toate părţile, semne. Încrede-te în semne, urmăreşte-le...".

CAUTA IESIREA DIN LABIRINT, SPRE NEMURIRE!

2 comentarii:

  1. stii ca azi noapte a fost o noapte chair "buhuhu =))))"... ff intensa :)))
    ps: happy sanzaiene day,chiar daca e pe sfarsite! :*:*

    RăspundețiȘtergere
  2. da, stiu... cerul a avut o culoare tare interesanta :))) :* :* :*

    RăspundețiȘtergere