marți, 27 decembrie 2011

magicianul ascuns

"Prin urmare, sa ne schimbam pantofii. Ce bine ar fi daca ar fi asa de simplu! Din pacate, pantofii cei vechi, indragiti si peticiti cu afectiune o viata intreaga, se intorc totdeauna - asa ne invata povestea- cu incapatanare si neabatut, chiar daca, in cele din urma, ne-am decis sa ne descotorosim de ei. Si chiar daca ne punem aripi si zburam peste mari si tari, ei sunt acolo cu noi. Elementele nu-i vor accepta, marea ii arunca inapoi, iar pamantul refuza sa-i primeasca si, inainte de a-i putea distruge prin foc, ei vor cadea din vazduh ca sa ne ruineze total. Nici chiar strangatorul de biruri nu are nevoie de ei. De ce oare s-ar impovara cineva sau ceva pe lumea asta cu demonii ajunsi la maturitate ai eului noastru, numai pentru ca, in sfarsit, ne simtim incomodati in prezenta lor?"

"(...) In poveste se spune ca judecatorul nu i-a putut refuza lui Abu- Cassem acest hatar, ceea ce inseamna ca nu mai avea sa fie obsedat de papucii lui groaznici. Lumina noii sale zile , cu alte cuvinte, incepuse sa mijeasca. Acea lumina putea insa rasari, in ultima analiza, dintr-un singur loc, si anume din craterul profund al propriului sau interior, care pana atunci ii intunecase vederea cu emanatiile-i tulburi. Nemo contra diabolum nisi deus ipse. Eul cuprinzator si misterios pe care si-l tesuse atat de puternic in jur ca pe propria sa lume - cadiul, vecinii, pescarii, elementele (caci pana si ele luau parte la jocul eului sau indragit in secret), papucii puturosi si averea sa- ii trimisese mereu semne dupa semne. Ce ar fi putut pretinde mai mult de la sfera sa oglinditoare exterioara? Ea i se adresase in felul ei, APLICANDU-I LOVITURA DUPA LOVITURA. Descatusarea finala trebuia sa vina acum din el insusi, din interior. Cum insa?
Tocmai intr-un asemenea moment poate fi de ajutor semnul unui vis ori o viziune intuitiva ca raspuns la oracolul vreunei povesti eterne. Caci magicianul ascuns care proiecteaza deopotriva eul si lumea lui oglinditoare poate face mai mult decat orice forta exterioara pentru a destrama noaptea panza tesuta ziua. El poate sopti:
schimba-ti incaltarile. Si cu asta nu ne ramane decat sa privim si sa vedem din ce anume ne-au fost confectionati papucii."

fragment din "Papucii lui Abu-Cassem"- "REGELE SI CADAVRUL, Povestiri despre biruinta sufletului asupra raului", Heinrich Zimmer




ascultand Radio Vocea Sufletului...

4 comentarii:

  1. Frumoasa povestioara, Maria!
    Am gasit-o aici:
    http://teatrale.nobody.ro/2011/04/23/radu-andrei-hora-papucii-lui-abu-cassem/

    Multumesc, noapte cu vise minunate sau cum imi spunea bunica " vise placute, ingerii sa te sarute!"

    http://www.youtube.com/watch?v=u98DBCmierw

    RăspundețiȘtergere
  2. da, e intr-adevar o povestioara minunata :) o noapte magica si pentru tine, draga mea si vise din acelea, stii tu :) mareee drag

    RăspundețiȘtergere
  3. Ionut, cu mare drag. Am simtit eu ca e de folos :)

    RăspundețiȘtergere