joi, 25 februarie 2010

Simbologia parului in vis


Pentru ca este a doua oara cand ma visez avand un par extrem de lung, bogat, frumos unduit, de culoarea aurului, m-am gandit sa purced in descifrarea "simbolului" care, evident, chiar de la prima descriere e cam clar :)

"Un par bogat este asociat ideii de frumusete si demnitate , fiind inconstient asimilate cu razele soarelui. In acest sens mai ales, ni se prezinta simbolismul parului in mituri, religii si ierarhii sociale.

Krisna in Bhagavad Gita este numit Kesava, adica cel cu cu plete.

Un imn inchinat lui Appolon spune: "O, bunule zeu, niciodata parul tau nu va fi taiat si nu se va murdari, caci aceasta este randuit din veacuri." Drept urmare, Febus- Appolon este reprezentat intotdeauna cu plete lungi si unduite, materializand stralucirea razelor de soare care lumineaza vesnic.

La evrei, Nazinul, "cel promis lui Dumnezeu" (barbat sau femeie) trebuia sa nu-si tunda parul pana la consacrare in semn de devotiune fata de Yahve a carui forta trebuia sa se exprime prin el fara nici o opozitie, nici macar inconstienta.

JUNG: La fel cum a procedat Isis cu Ra si Omfal cu Hercule, Dalila il slabeste pe Samson taindu-i parul, deci raxele solare, lipsindu-l pe erou de forta sa. Aceasta femeie demonica din mit este de fapt "femininul din barbat", adica inconstientul insusi, a carui tendinta orientata diferit impidica progresul constientului.

Jung despre obiceiul femeilor de a merge la biserica cu capul descoperit: "Aceasta nu din cauza barbatilor, ci pentru ca era posibil sa vina si ingeri la ceremonie si puteau fi tulburati la vederea coafurii femeilor..." Caci, Fiii lui Dumnezeu (Ingerii) au dovedit o afinitate deosebita pentru ficele oamenilor si nu si-au putut infrana dorintele . Daca ingerii exista intr-o forma oarecare, atunci ei sunt intermediarii personificati ai continuturilor inconstiente care vor sa aiba un cuvant de spus..." Fac ce fac si ajung mereu la aceeasi povestire din Facerea, e deja, vorba lui Y, scaring :)

La nivel de simbol, parul este o sursa de forta magica sau "mana" scrie von Franz. Acest aspect magic mai apare la regi, considerati divinitatea pe pamant. Se pare ca parul este considerat un fel de "antena" emisie- receptie care permitea o comunicare permanenta cu Divinitatea.

Uneori parul poate reflecta starea de sanatate : parul moale, lucios si ondulat arata o stare fiziologica mai buna decat parul rigid, cenusiu, rar, inspicat... YUPIIIII :) :) :)

La femei, parul este unul din principalele sale puteri de seductie, expresie a feminitatii. "Frumusetea cerului sunt stelele, a femeii este parul" spune un proverb italian.

Par blond sau auriu:

Zeii, zeitele si eroii au parul blond sau auriu, de culoarea luminii solare. Parul blond spiritualizeaza imaginea personajului din vis; el este ceresc, pentru ca invoca lumina solara. Parul blond idealizeaza imaginea, o imaterializeaza, o face mai mult psihica decat fizica.

Si pentru ca in vis imi aranjam parul inchei cu :

Aranjarea parului: Acest gest, pozitiv de regula, arata o ordonare a naturii fruste si salbatice a visatorului. El "descurca" ceea ce era incurcat si incoerent in capul sau, ceea ce usureaza constientizarea de sine si da un sens vietii.

din Jacques de la Rocheterie, Simbologia Viselor

Nu stiu de ce tot simt nevoia in ultimul timp sa dau lamuriri, cred ca prietena mea draga BlueMoon intelege foarte bine :) Nu scriu aceste lucruri pentru a ma umfla sau a-mi gadila egoului, le scriu pentru ca bucuria intuirii scanteii divine din mine imi da puterea sa trec prin viata si sa infrunt boala care mi-a cam dat de furca in ultima vreme. Nu am mai putine umbre in mine decat restul oamenilor si nici mai putin pacate, din contra... dar ceea ce ne uneste cu adevarat pe toti e tocmai aceasta "scanteie"... Haideti mai bine sa ne amintim raspunsul la intrebarea din Ostrov : "de ce l-a ucis Cain pe Abel?", haideti sa ne raspundem sincer la aceasta intrebare si sa invatam macar acum, in varf de piramida, aceasta lectie, cu totii!

Doamne Ajuta!

4 comentarii:

  1. Aaa, ce bine ca ai cartea lui Rocheterie. Cum am vazut titlul insemnarii tale, vroiam sa ma uit in carte si sa-ti scriu ce inseamna. E cea mai buna. De fapt, ce zic eu aici? E minunata,pentru noi astia care primim atatea mesaje in somn.
    Puuup! :)
    Ma bucur ca iti faci curat in tine! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. pai de la o postare de-a ta stiu si de carte asta... :) deci, io ti puuuuuup :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Vezi? De-aia simtim sa scriem tooooot! Eu fm lucruri le inteleg sau le eliberez doar dupa ce le scriu... :D
    Si am o adevarata frustrare ca acum, dupa multe intamplate, nu mai pot scrie lucruri...Dar trecem noi si de asta! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. exact! nu stii niciodata pe cine ajuta ceea ce ai scris, asa este! si de cele mai multe ori, simt ca tot mie mi le scriu; iar muzul, vine si pleaca, e normal sa fie asa, si eu simt asta; dar sunt sigura ca se intoarce repede... :) scuze ca am iesit ieri asa... :)

    RăspundețiȘtergere