sâmbătă, 13 februarie 2010

Aromanii- originea numelui


Aromanii sau macedonienii nu s-au numit asa dintotdeauna, ei purtand de-a lungul timpului mai multe denumiri... denumiri care, ca un ecoul adanc, scutura Fiinta din mine: miseni, misiodaci (asta imi place tare mult!), bessi, daci, nomazi, sau dupa venirea slavilor si retragerea populatiei in munti si apoi in vaile Macedoniei vlahi, movlaci, valahi sau blahi. Dupa definitiva lor despartire de fratii lor romani din Dacia (sec. 7- 10) numele ROMAN a primit proteza A, un fenomen de altfel obisnuit in dialectul aroman, a ajuns sa se pronunte ARUMAN, insa prescurtat a fost ARMAN! Aromanii locuitori ai Albaniei se mai denumeau distinct roman, raman sau ruman.

Sarbii si majoritatea populatiei slave i-au poreclit "tantari" datorita sunetelot tze, tzi a denumirii tzintzi luchi, cinci lupi!

Sunt trei mari grupe de roamani sud- dunareni: aromanii, meglenoroamanii si istro romanii, divizate la randul lor in mai multe tulpini, care poarta numele unor toponime, hidronime sau varietati linvistice:
- cei din muntii Pindului si Thesalia: epirioti;
- cei din muntele Gramos: gramusteni;
- pastorii din Albania: farseroti; (comuna FARSAR, FARSA) astazi, din pacte, nefiind decat o asezare parasita :(
- zona muntilor Pind: avdiliati;
- cei din sudul Greciei, Turcia europeana de astazi: cipari;
- locuitorii celebrului oras Moscopole: moscopolenii;

"Trebuie bine inteles insa ca individualitatea etnica a aromanilor nu se desparte de etnia nordica fiind cu totul alta structura in prezent,ci,dimpotriva pornind intr-un sistem evolutiv propriu incepind cu o anumita perioada,acestia s-au diferentiat ca parte componenta a unui popor si nu ca un sistem etnic separat.Ca altii contesta (45) apartenta aromanilor la poporul roman nu se datoreaza decit intereselor politice (46) si nicidecum convigerilor care sa respecte adevarul istoric."


Alte expresii sau cuvinte dragute din aromana:

acatsa= bine;
acatsa mintea- a pricepe :)
loclu nu l' acatsa= nelinistit;
acushi- acum;
adhica= nedrept;
adukescu - si "inteleg" si "simt"... frumooos!
aduna- vimtu= gura gasca :)
afendi= preot, parinte;
aflu= naste; a se..
agalea= domol;
aharistisit= multumit;
aidi= haide :)
akikasit= intelegator;

Na, nu stiu daca intereseaza pe cineva limba asta, mie imi suna tare frumos si sincer, ma doare inima gandind ca ar putea disparea...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu