duminică, 23 mai 2010

Maestrul si Margareta, Bulgakov

"O carte scrisa de un autor care, in timpul vietii, nu a cunoscut cu adevarat consacrarea artistica, deoarece a fost un oponent si un critic al regimului sovietic stalinist si totusi a decis sa ramana sa traiasca in Rusia Sovietica, desi toti ceilalti membri ai familiei lui au emigrat dupa revolutia bolsevica. Mai mult, Bulgakov ii trimite chiar o scrisoare lui Stalin in 1930, cerandu-i acestuia sa ii aprobe cererea de emigrare din Rusia. Faptul ca nu a fost imediat lichidat de oamenii lui Stalin se datoreaza, se pare, faptului ca Stalin ii aprecia scrierile. Oricum, in aceasta situatie, in ultima parte a vietii nu a mai reusit sa publice nimic, majoritatea operelor sale au ramas in sertar, unele dintre ele fiind publicate in strainatate dupa moartea lui. Maestrul si Margareta reia intr-un mod creator o tema majora similara celei din Faust a lui Goethe, respectiv “pactul cu Diavolul”, un pact in care, ca de obicei, trebuie sa fie implicata si o femeie (de la Adam si Eva incoace, scenariul ramane in linii mari acelasi). Un aspect interesant ca si coincidenta intre cei doi scriitori este ca si in cazul lui Goethe, Faust (mai precis “der Tragoedie zweiter Teil”, partea a doua) a fost publicata postum, deoarece este o lucrare pe care scriitorul o finalizeaza chiar in anul mortii, 1832. Evident, pe langa aceste asemanari si coincidente, sunt si foarte multe deosebiri intre cele doua romane, in primul rand cele legate de spatiu si timp. Romanul lui Bulgakov, desi scris in anii interbelici, are o modernitate remarcabila in abordare si in ambianta generala, iar in ceea ce priveste contextul politic, evident Maestrul si Margareta reprezinta, mai presus de toate, o satira la adresa regimului comunist al lui Stalin, asa cum il intuim si noi dintr-un alt exemplu de dictatura comunista: paranoica, obtuza, lacoma si corupta."

Daca inca nu ati citit aceasta carte, eu v-o recomand din tot sufletul. Eu am citit-o acum trei ani, dar trebuie sa recunosc ca de abia acum mi-au cazut niste fise :) - nu cred ca intamplator de abia acum :D. Va recomand si filmul lui Aleksandar Petrovic, care s-a inspirat din aceasta carte...

Cartea e atat de actuala, incat ma intreb, sincer, incotro se indreapta societatea noastra cu o asa de mare doza de ignoranta si cu o atat de ametitoare viteza? Poate ca asta e adevarul, oricat ar fi de trist: spre nicaieri!... Filmul il gasiti pe youtube cu o sutitrare in engleza, si, chiar daca calitatea lui (nu cea artistica :) lasa de dorit, eu cred ca merita vazut... !!!

A, inca ceva: poate intelegem si noi, cat mai curand, ca teatrul si toate artele spectacolului nu sunt neinsemnate actiuni nevinovate, ele au menirea lor, si inca una foarte importanta, caci lucreaza cu multimi de oameni! Sincer, regret ca politetea ia locul reactiei firesti si adevarate, regret ca spectatorul fara personalitate se ridica in picioare si aplauda atunci cand simte sa iasa din sala!

Regret pana si rosile si ouale azvarlite in capetele actorilor, regizorilor si directorilor de teatru menite a le atrage atentia ca se indrepta spre prapastia carnala, lipsita de bogatia spirituala!

Dupa vizionarea acestui film, vom intelege cu totii ca mai bine prinde un ou in crestet si o umilinta mica care sa te indrepte spre directia buna, decat sa afli, intr-o buna zi, ca ti-ai vandut sufletul sau ca este prea tarziu! Zic eu... care ma simt, in anul 2010, in plin roman bulgakovian.

2 comentarii: