luni, 31 mai 2010

Irene Sendler- salvatoarea copiilor

Dumnezeu sa o odihneasca!
Recent, o batranica de 98 de a
ni, pe nume Irene Sendler, nemtoaică de neam, a murit... Pentru foarte mulţi o moarte banală, eh, o bătrână care a trăit mult. Dar cine a fost această bătrânică?

Irene, in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, fiind de etnie germana, a cerut permisiunea sa lucreze in Lagarul de concentrare pt. evrei din Varsovia ca si croitoreasă sau femeie de serviciu. Mai tarziu s-a dovedit a avea un motiv bine intemeiat: aflase ce intentii mârşave aveau nazistii cu copiii evreilor. Asa ca, zilnic, ea scotea copiii supuşi pieirii intr-o cutie de unelte, un fel de ladă mai mare sau într-un sac de pânză groasa (pt copii mai mari), pe care le căra cu ea într-un carucior!

De asemenea, mai avea un caine dresat să latre ori de cate ori era nevoie, dar mai ales să latre pentru a acoperi scancetele copiilor ascunsi in carucior!

Soldatii nu banuiau nimic pt că Irene era nemtoaică, iar câinele era câine.

In tot acest timp, ea a reusit sa smulga din gheara mortii 2500 de copii sau bebelusi.

Până la urmă a fost prinsa si batută cu bestialitate de compatrioţii săi, fiindu-i rupte in bătaie şi bratele şi picioarele.

Irene a tinut o evidenta a tuturor copiilor salvaţi de ea, carora le scrisese numele intr-un jurnal inchis intr-un borcan si igropat in spatele casei ei.

Cu ajutorul acestuia ea a incercat sa localizeze părintii copiilor care au supravietuit la sfarstiul razboiului si sa le reuneasca familiile, dar din păcate, majoritatea fuseseră ucisi in camerele de gazare naziste.

Atunci s-a gândit ca pe toti copiii, pe care ea i-a salvat, să îi plaseze în familii adoptive sau pe la case de copii.

In 2007 Irene Sendler a fost nominalizata pt Premiul Nobel pt Pace. Dar nu a fost aleasa ca si câstigătoare.

În schimb, a castigat un anume domn, pt. un banal slide-show legat de incalzirea globala, în cadrul unui proiect cu denumirea Intergovernmental Panel on Climate Change, condus de Al Gore (USA ).

Aceasta este optica contemporanilor: un slide-show pare mai important decât o femeie care a salvat 2500 de copii de la moarte.

Adevarata valoare nu se mai recunoaste!


Puteti vedea filmuleţul despre Irena Sendler se poate vedea la adresa :

http://www.irenasendlerfilm.com/

Din păcate este un filmuleţ de doar câteva minute, despre cineva care a salvat 2500 de copii de la moarte. Au existat şi nemţi cu mare suflet, nu doar criminali.

Mai multe despre Irena Sendler http://en.wikipedia.org/wiki/Irena_Sendler

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu