duminică, 20 ianuarie 2013

Ritualul- The Rite


Desigur ca nu ar fi existat un moment mai potrivit pentru mine sa vad filmul acesta... 
Exact ca in visul meu, exact ca in filmul asta, important e sa ne amintim ca nu suntem singuri! Filmul zice-se ca este inspirat din fapte reale. 

Citind din cartea parintelui Cleopa si urmarind acest film, imi dau seama cat de bine se leaga iarasi toate:

"Orice patima care ne lupta pe noi este un drac! De aceea, dumnezeiescul s Sfantul Parinte Efrem Sirul zice: Ca omul are atatia draci, tot atatia, cate patimi are."

"Cuvinosul Parinte Nicodim Aghioritul zice asa: Inarmati-va cu armele cu care va invat pe voi, ca sa omorati cu ele pe vrajmasii cei ganditi si nevazuti, care sunt patimile cele stricacioase de suflet si pe ziditorii acestor patimi, care sunt dracii."

"Si de vei ajunge, cu darul lui Dumnezeu, la adevarata cunoastere de sine si la sincera defaimare de sine, nu vei mai dori niciodata sa ai vedenii ceresti sau sa vezi ingeri. Acestea le adevereaza si Sfantul Isaac Sirul, care zice: Cel ce s-a invrednicit a se vedea pe sine, acela este mai bun decat cel ce s-a invrednicit sa vada ingeri." (Cuv. 34)

"Omul intelept si cu frica de Dumnezeu in inima sa, dandu-si seama cat de multe pacate pot sa-l stapaneasca si sa-l robeasca, ajunge la convingerea ca este foarte greu a scapa de aceste multe rautati si ca nu este clipa in care sa nu savarseasca el vreun pacat. Si din aceasta cugetare vine intru smerenie si la cunoasterea neputintelor sale."

"Fiindca au fost multi care au avut mari daruri de la Dumnezeu, precum si darul cuvantului, al propovaduirii, apoi darul facerii de minuni, darul tamaduirii de tot felul de boale, ba chiar si darul de a invia mortii; dar ei nu s-au vindecat cu desavarsire de neputintele lor si de patimi si au uitat cuvantul lui Dumnezeu, care zice: Doctore, vindeca-te mai intai pe tine. Din aceste pricini, zic, au avut mare incredere in puterea lor duhovniceasca si au indraznit sa zaboveasca prea multa vreme printre oameni si luand aminte la laudele lor au uitat de neputintele proprii si au cazut mai intai in parerea de sine si de aici in mandrie."

"De aceea cred ca a si zis Sfantul Isaac Sirul: sa nu asemeni cu cei ce minuni in lume fac, ci cu cei ce se linistesc cu intelegere."

"Mai mare este cel ce-si ridica sufletul din caderea pacatului , decat cel ce invie mortii cu rugaciunea sa."

Filmul poate fi vizionat online AICI.

Si da... Buna dimineata! :)

2 comentarii: