sâmbătă, 12 noiembrie 2011

devenire

Nu
poti

deveni
om
mare
pana
nu
te socotesti
ca
ai murit,
pana
nu
te obisnuiesti
sa socotesti
moartea
ta
ca ceva
ce
a fost,
nu

ca ceva
ce urmeaza
sa fie.

Parintele Arsenie Boca

Am ales aceasta modalitate de a scrie, pentru a sta si a medita indelung la fiecare cuvant.
Oare la ce s-o fi referit Parintele? :)

2 comentarii:

  1. S-a referit la ceea ce a scris o psiholoaga britanica de copii, de origine austriaca, numita Melanie Klein, despre trecerea de a o pozitie mai imatur paranoida la una mai matur depresiva, (de doliu dupa propriul tau deces, tu insuti ala mai imatur dinainte). In cazuri educative care au de-a face cu dorinta de o mai buna dezvoltarea personala, acest doliu poate fi si de tip anticipativ, nu neaparat post-experiential.

    Ma rog, d-na Klein, desigur, scria despre dezvoltarea copiilor in primul an de viata, insa am remarcat ca discursul/perspectiva scrierilor psihanalitice de calitate se pot adapta ff bine la diverse incercari de interpretari si comunicari educative umane, care nu au de-a face cu vreun act terapeutic psihologic direct, (stiut fiind ca psihoterapia de tip psihanalitic nu este o metoda prea efectiva sau eficienta de tratament al patologiilor reale psihiatrice).

    Sa stii ca eu nu am studiat prea mult ce au scris diversii scriitori crestini ortodocsi mai moderni ai Romaniei, (deoarece mie personal mi-a fost lene sa le dau si lor background check-ul necesar inainte de a comenta fata de mine insumi despre ce scriu ei), dar de cate ori dau peste unul pe net, sunt frapat cat de influentati au fost multi din ei de gandirea psihanalitica. Habar nu am daca ei insisi stiu de chestia asta, adica daca au studiat direct de la sursa, sau daca au studiat alti ganditori crestini care erau la randul lor influentati psihanalitic si au adaptat ideile luate de-acolo la propria lor gandire, filtrata prin propria lor experienta si cunoastere, la crestinismul de tip ortodox roman, etc.

    RăspundețiȘtergere