miercuri, 18 mai 2011

Artisti care l-au ales pe Dumnezeu


Dupa cazurile celebre de scriitori care s-au calugarit, de la Nicolae Steinhardt la Zoe Dumitrescu-Busulenga, multi actori au ales calea monahala sau s-au apropiat pana la identificare de calea stramta a credintei. Unii s-au retras in manastiri si au ales tacerea, altii isi marturisesc convertirea prin mijloace de comunicare moderne, spectacole, conferinte, carti si situri pe internet.


Unii in manastire, altii in afara

Actorii Dragos Paslaru si Monica Fermo au lasat definitiv in urma toate cele lumesti si s-au calugarit, iar Mariana Buruiana, acum in varsta de 54 de ani, a scris cartea "Taina Marturisirii" si a parasit complet lumea scenei dupa Revolutie. Nici copiii unor scriitori sau artisti mari nu au fost tentati deloc de lumea parintilor.

In munti, in judetul Alba, traieste intr-o chilie simpla parintele Rafail Noica, fiul filosofului Constantin Noica, iar, la Muntele Athos, s-a retras Alexandru Cotescu, fiul actorilor Valeria Seciu si Octavian Cotescu.

Alti teologi scriu poezie, din afara zidurilor unor manastiri, cum ar fi cunoscutul Cristian Badilita sau Iulian Nistea, primul preot webmaster de la Paris.

"Creative writing", la manastire

Tanarul poet basarabean Stefan Bastovoi, in varsta de 33 de ani, cel care altadata scria despre "Cartea razboiului" sau "Pestele pescar" este, astazi, monahul Savatie la o manastire din Republica Moldova, iar Adrian Urmanov, in varsta de 30 de ani, dupa ce a scris in 2000, "Carnurile cannonice", s-a calugarit trei ani mai tarziu.

Urmanov, care a terminat, in 2004, un master in Marea Britanie, a inceput sa predea cursuri de "creative writing" unor tineri poeti la manastirea Rasca din judetul Suceava. Monahul Savatie (http://savatie.trei.ro) isi reneaga multe scrieri anterioare calugariei sale, ca fiind daunatoare pentru suflet.

"Noi ucidem tot timpul"

Mariana Buruiana, de neuitat in rolul "Domnisoarei Christina", a facut dezvaluiri cutremuratoare pentru EVZ, despre metanoia ei, pe calea bisericii. Convertirea artistilor nu e o intoarcere la o anumita credinta, ci o schimbare radicala, care apare in urma unei abandonari in fata unei puternice chemari interioare.

"Totul a plecat de la "sa nu ucizi". Am stat fixata pe aceste cuvinte, nu ma puteam dezlipi de ele. Era in vremea Revolutiei. M-am gandit ca nimeni nu respecta poruncile. Noi ucidem tot timpul, nu numai cu armele, ci si cu vorba si cu gandul. Meseria mea era legata de vorba si de gand. Si m-am gandit ca incalc porunca si nu voiam sa mai incalc porunca, a povestit Mariana Buruiana pentru EVZ.

"Stam pe un maldar de distrugere"

Actrita s-a suparat initial pe Dumnezeu, caci intelegea ca nu avea voie sa faca nimic in meseria ei, "frumoasa" si "spectaculoasa" dintr-o perspectiva laica: "Noi stam pe un maldar de distrugere, de care trebuie sa scapam. Totusi suntem tesuti din lumina. Ca sa fim noi-insine trebuie sa facem o "lucrare".

Aceasta este "spalarea de pacate" la care fiecare din noi este chemat. Cu aceste ganduri, Mariana Buruiana, care totusi nu s-a calugarit, a scris cartea "Taina marturisirii".

"Cand esti foarte disperat, e o ocazie buna sa afli adevarul, sau macar o parte, atat cat poti suporta. Rugaciunea, cuvintele speciale ale rugaciunilor ortodoxe au fost puntea cu care am trecut prapastia, a explicat actrita.

"Sufletul meu a iertat tot"

Unul dintre cele mai mediatizate cazuri a fost cel al lui Dragos Paslaru, fost actor al Teatrului Nottara, cunoscut si pentru rolul Horia Sima, din filmul "Drumet in calea lupilor" (1988). A fost casatorit cu o scenografa de teatru, Anca Paslaru, cu care are un fiu, dar si-a parasit familia pentru a imbratisa calea lui Christos. Totul a inceput in timpul mineriadelor, cand a protestat, intre 13 si 15 iunie 1990, si a fost batut in Piata Universitatii.

In acelasi an, la varsta de 39 de ani, s-a calugarit, la Manastirea Frasinei, din judetul Valcea, acolo unde femeile n-au voie sa calce. Devenit fratele Vasile, la Frasinei, el a ingrijit mai intai animale, apoi a fost bucatar ai sef al cancelariei. In fata anchetatorilor mineriadelor, Dragos Paslaru a spus doar: "Am luat coarnele plugului Dumnezeiesc si sufletul meu a iertat tot".

"Petru-Voda" deschide sufletul artistilor

Actrita Monica Fermo, acum maica Ecaterina, era o blonda rebela, devoratoare de barbati, cu colaborari la TVR sau la Teatrul National prin anii '70. A descoperit ortodoxia, a renuntat total la viata de odinioara si a inceput sa traiasca cu toata fiinta ei mesajul christic. Dupa moartea mamei sale s-a calugarit, a devenit in marturisire un fel de "Steinhardt feminin", prin cartile "Marturisiri", "Cum L-am gasit pe Cel Ce ma cauta", "Talita kumi", "Metanii de Dor" si "Ostrovul".

Una dintre ultimele sale conferinte a fost recent la Sala Dalles, alaturi de ieroschimonahul Ioan Sismanian, de la manastirea Petru Voda. De acest lacas, din Judetul Neamt, aflat sub harul staretului Iustin Parvu, s-a apropiat si actorul Dan Puric, care, la randul sau, a inceput sa faca arta cu mesaj crestin si sa-l marturiseasca pe Christos, in conferinte sau in cartea "Cine suntem".

preluat de pe: http://stiri.rol.ro/artisti-care-l-au-ales-pe-dumnezeu-262773.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu