sâmbătă, 11 februarie 2012

Ugetsu Monogatari - Povestirile lunii palide după ploaie


"Viaţa nouă nu se capătă de pomană,
trebuie răscumpărată cu preţ mare, plătită cu îndelung eroism".

"Regăsim în Ugetsu (film laureat cu Leul de Argint la Veneţia, în 1953 şi - împreună cu Rashomon, Cei şapte samurai / The Seven Samurai şi Poveste din Tokio / Tokio Story - ambasador de onoare al "noului val" japonez în întreaga lume) acel tip de fantastic care, aşa cum spunea Nicolae Steinhardt, "nu amăgeşte şi nu duce pe alte tărâmuri ale iluziei, nu e simplă schimbare de decor: fantasticul credinţei. Care nu tăgăduieşte realitatea, ci o transcende; care nici nu e fantastic pentru că nu distrează mintea cu un alai (o comedie) de alte lumi posibile tot neesenţiale, ci o solicită să se concentreze asupra realităţii, transfigurând lumea şi metanoizând eul".

SURSA:
Violenta si contemplatie-Ugetsu Monogatari-Povestirile lunii palide dupa ploaie

Filmul poate fi vizionat online: Partea 1 si Partea a 2-a. Vizionare placuta!

Si daca tot vizionam filmele de genul acesta online, bine ar fi sa ne AMINTIM ca ASTAZI va fi PROTESTUL ANTI-ACTA! Sibiu, ne vedem in Piata Mare! :)

4 comentarii:

  1. Mulţumesc pentru recomandare, abia aştept să îl văd. Am să revin cu un comentariu. Până atunci, o zi frumoasă îţi doresc! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. In seara asta ma uit si eu la partea a doua, nu am reusit sa-l vad in intregime azi-noapte. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Kenji Mizoguchi nu are mai mult de 8 filme facute dar toate sunt revolutionare si revelatoare.Era cat pe ce sa ma surprinzi,credeam ca nu-l vazusem.Multumim frumos de recomandare!

    RăspundețiȘtergere
  4. la astfel de filme prinde bine si o revizionare :)

    RăspundețiȘtergere