joi, 2 februarie 2012

'n Neptun aveti prieten



Am avut un vis minunat azi-noapte... Nu prea am inteles despre ce e vorba in totalitate, dar banuiam ca voi afla curand. Si bineinteles, nu a trecut jumatate de ora si mi-am si amintit de o anume carte, incercand sa aflu cate ceva despre Neptun. Intamplator, desigur, in carte apare descrierea unui vis, care contine multe elemente din visul pe care l-am avut eu. Asadar, cateva informatii care poate va ajuta si pe voi, daca tot intra Neptun in Pesti (adica, in DOMICILIU) pe 4 februarie :)

"Mantuirea nu vine daca fugi sau daca te retragi. Dar nu vine nici daca te lasi purtat fara vointa. Mantuirea vine printr-o daruire totala, privirea fiind atintita spre o dorinta."
C. G. JUNG


"Ce-n maini v-aducem, fie
Spre-a voastra bucurie.

Pe un test chelonic mare

Sclipesc figuri primare:

Sunt zeii, preaslavitii!

Cu cantec nalt primiti-i!


SIRENELE:

Mici la vedere,

Mari la putere,

Salvatori la-nec

Vechi zei ca-n cantec se-ntrec!


NEREIDE SI TRITONI:

Noi v-am adus Cabirii

Calmi paznici ai plutirii,

Cu ei mergand in cete-n

Neptun aveti prieten."
(Goethe, FAUST)
De catre "sirene", deci de catre figuri feminine care reprezinta in oarecare masura inconstinetul sub forma marii si a valurilor acesteia, sunt aduse "figuri primare". Termenul "primare" aminteste de formele arhitehtonice geometrice "primare" , care ilustreaza o anumite idee fara ornamente romantice (sentimentale). Ele "sclipesc" din carapacea unei broaste testoase care, ca si sarpele, ca animal cu sange rece, simbolizeaza ceea ce este instinctiv in cadrul inconstientului. "Figura" este oarecum identica cu a zeilor pitici invizibili si creatori, invaluiti in mantii, care sunt tinuti ascunsi in intunecata kista, dar care stau si pe malul marii ca figurine, inalte de un picior, unde, fiind inrudite cu inconstientul, protejeaza navigatia, adica indranzneala de a infrunta intunericul si necunoscutul. (...)


"Figura primara" este este evident, un continut inconstient care tinde spre lumina. Ea cauta si este ea insasi ceea ce am numit deja "comoara greu accesibila". (...)


Inconstientul este intotdeauna parul din supa: imperfectiunea desavarsirii ascunsa cu teama, penibilul dementi al tuturor pretentiilor idealiste, restul de pamant care sta la baza naturii umane si care tulbura claritatea cristalina dorita. In conceptie alchimica, , rugina este, asemeni clochelii, boala metalului. Dar tocmai aceasta lepra este "vera prima materia", baza pentru confectionarea aurului filosofic.


"Sa stii, aceasta are cautare

rugina da monezilor valoare." Thales


Observatia paradoxala a lui Thales, cum ca doar rugina da monezii adevarata valoare, este un fel de parafraza alchimista, care de fapt nu vrea sa spuna altceva decat ca nu exista lumina fara umbra si nu exista totalitate sufleteasca fara imperfectiune. Pentru desavarsire, viata nu are nevoie de
perfectiune, ci de plenitudine. Pentru acest lucru e necesar un "ghimpe in inima", aceea suferinta a imperfectiunii, fara de care nu exista nici inainte, nici urcus."

din C. G. JUNG- Psihologie si Alchimie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu