marți, 21 februarie 2012

Сергей Александрович Есенин- Serghei Alexandrovici Esenin


Mi-a intrat Esenin in inima, pana in adancul adancului cel mai adanc...
Nu stiu cum a facut asta. Putini au ajuns pana acolo. Si acum e unul dintre acei pe care vreau sa-i intalnesc cand trec portile, cand va fi sa pasesc dincolo. E unul dintre cei pe care vreau sa-i strang in brate si gata! Acum, dupa ce m-am apropiat mult mai mult de sufletul si poezia lui, sunt convinsa ca acest mare poet nu s-a sinucis. Sunt sigura ca a fost asasinat, la fel ca multi altii... Si stiti ceva?! Inca nu au murit destui! Din pacate, inca nu au murit destui... Stiu ca stiti ce se intampla in lumea asta mare, altfel nu ati fi aici... Va fi vreodata planeta asta mai mult decat iadul altei planete?!? In nopti precum aceasta imi vine greu sa cred altceva...
Toata ziua am stat astazi cu nasul printre literele alfabetului chirilic, rusesc... am scris cateva pagini, am ales cateva cuvinte. Nu stiu de ce mi-e atat de draga limba asta! Si poetii care au scris in limba asta, si filmul Ostrov, si Tolstoi si Cehov si Dostoievski si nu in ultimul rand Bulgakov. Si Yura si Nina si Karenina... si Menshikov si Bezrukov si etc si etc...

* * *

"Life's a deception with bewitching anguish,
And the reason of why she's so strong
Is that life writes in rough handwriting
Fatal characters on her board.

And each time when I close my eyes
This I say: “You just touch my heart.
Life’s deception, but she sometimes
Dresses lie in the joys so bright.

Lift your face up to that gray sky,
Telling fortunes by moon as a guide,
Calm, you mortal, don’t ever ask
For the truth that you need not much.”

It is nice in a bird cherry blizzard
Just to think that our life is a path.
Easy girls, let them cheat, see no reason,
Easy friends let me down - I don’t mind.

Let them fondle with word full of kindness,
Let ill tongue be as sharp as a knife, -
I have lived long prepared for what's coming
I got ruthlessly used to every thing in life.

Soul is chilled when it looks up to heavens,
And no warmth emanates from stellar flame.
Whom I loved have denied and betrayed me,
Who were breath of my life left me pain.

Still I’m here, ever pushed and driven,
Watching dawn with a wistful smile,
On this land so close to me and dear
For everything I’m grateful to this life."

С. Есенин - "Жизнь - обман..."

"Жизнь -- обман с чарующей тоскою,
Оттого и так сильна она,
Что своею грубою рукою
Роковые пишет письмена.

Я всегда, когда глаза закрою,
Говорю: «лишь сердце потревожь,
Жизнь -- обман, но и она порою
Украшает радостями ложь.

Обратись лицом к седьмому небу,
По луне гадая о судьбе,
Успокойся, смертный, и не требуй
Правды той, что не нужна тебе».

Хорошо в черемуховой вьюге
Думать так, что эта жизнь -- стезя.
Пусть обманут легкие подруги,
Пусть изменят легкие друзья.

Пусть меня ласкают нежным словом,
Пусть острее бритвы злой язык,-
Я живу дано не все готовым,
Ко всему безжалостно привык.

Холодят мне душу эти выси,
Нет тепла от звездного огня.
Те, кого любил я, отреклися,
Кем я жил -- забыли про меня.

Но и все ж, теснимый и гонимый,
Я, смотря с улыбкой на зарю,
На земле, мне близкой и любимой,
Эту жизнь за все благодарю."



Ca sa intelegeti mai bine de ce nu a fost iubit de bolsevici, postez o scena minunata din filmul 'Esenin' si anume 'confruntarea poetica' dintre 'neadaptatul' Serioja si Maiakovski.

Filmul il gasiti- daca il cautati bine- din pacate eu nu am gasit nicaieri o subtitrare. Ceea ce m-a determinat sa ma apuc de invatat limba rusa. SERIOS! :)
Daca totusi gasiti o subtitrare (in afara de cea bulgara) va rog din suflet sa va amintiti si de mine. Promit ca si eu imi voi aminti de voi cand voi termina traducerea, in caz ca nu o gasim pana atunci :)))



Спокойной ночи! - Spacoinâi noci! :)

10 comentarii:

  1. Eu am vazut filmul ( la tv) cand am fost in Grecia si am avut norocul cu un prieten bulgar care stia romaneste si mi-l traducea.Am gasit inca o subtitrare la film( filmul este foarte usor de gasit) dar este in araba...asa ca am miliarde de draci pentru ca,de obicei,reusesc sa gasesc subtitrari imposibile.Recunosc ca in afara de astea doua nu exista alta subtitrare.Si da,filmul este magnific!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu pot sa cred ca pana si pe asta l-ai vazut :). Dar si eu sunt hotarata sa-l vad, chiar si asa, fara subtitrare. :)

      Ștergere
  2. Ce sa fac daca imi plac filmele? Eu sunt hotarat sa ma 'milogesc' de cineva sa-l traduca..macar in engleza sau franceza.

    RăspundețiȘtergere
  3. eu m-am apucat de rusa. Am primit astazi doua dictionare (yupiiii) albabetul chirilic il cam stiu... deci, cand termin traducerea, ti-o trimit Poti sa te bazezi pe mine :))).

    RăspundețiȘtergere
  4. am vazut filmul in original , in rusa, si i-am citit creatia , e geniu ... nimic de spus.

    RăspundețiȘtergere
  5. De ce esti sigura ca nu s-a sinucis ? Desi nu cunosc cazul in speta, re faptul ca sinucigasii sunt de obicei considerati ff mari pacatosi, eu doream sa fac o clarificare juridica pt scopul ca sa o citeasca posibile rude de sinucigasi sau oameni care au avut cunoscuti sinucigasi care se pot framanta re relatia acestora cu D-zeu. Desi este adevarat ca sinuciderea e ilegala, (cf Art 29 al Declaratiei Drepturilor Omului si a Codului de La Nuremberg), exista in mod real oameni lipsiti temporar de discernamant legal care se pot sinucide fara a avea acel discernamant legal in timpul acelei actiuni, si pe acestia, desi nu sunt multi, si aceasta determinare de lipsa de discernamant NU este DE LOC aplicabila asa in cadrul oricarei sinucideri, sau ff des la nivel judiciar, exista totusi, si eu personal sunt sigur ca D-zeu, pe post de Judecator, nu ii trimite pe toti sinucigasii la inchisoare ci o sa ii trimita pe unii din ei pe acolo prin vreun spital pt cei lipsiti de discernamant legal de prin Paradis, ca nu se poate sa nu se fi gandit D-zeu si la chestiile astea care asigura bunul mers al oricarei societati, inclusiv a celei din Paradis.

    RăspundețiȘtergere
  6. PS Recomand tuturor lucratorilor bisericesti profesionisti, indiferent de confesiune, sa se puna la curent prin studiu mai constiincios al ultimelor dezvoltari juridice laice mai moderne, nu numai a celor canonice, sau a celor moral-religioase mai vechi, astfel incat sa se poata dezvolta optim profesional, si sa poata consilia in mod potrivit familiile afectate de diverse probleme care le pot cere sfatul sau ajutorul. Este OK sa se ceara bani de la forul superior administrativ pertinent pt participarea la cursuri postuniversitare juridice, sau la diferite Congrese si Conferinte profesional educative in acest sens, deoarece studiile juridice moderne reprezinta studii utile pt dezvoltarea profesionala continua necesara oricarui profesionist care interactioneaza zi de zi cu oamenii in mod sfatuitor-consiliator, sau administrativ-organizatoric-managerial.

    RăspundețiȘtergere
  7. Rudolph, sunt sigura pentru ca m-am informat.
    Legat de problema sinuciderii, chiar nu sunt eu in masura sa-i judec pe cei ce hotarasc sa faca asta, sau sa speculez ce va face Dumnezeu cu ei. DAr cred ca Iubirea lui Dumnezeu e atat de mare incat nu o putem cuprinde cu intelegerea noastra de oameni limitati si mai cred ca nu e treba noastra sa judecam pe nimeni.
    Sarbatori Fericite, Rudolph! Sa ai zile frumoase.

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc pt urare. Sper ca nu s-a inteles din comentariul meu ca eu as fi incercat sa judec pe cineva sau ca imi arogam eu functia de judecator, (pt care de altfel eu nu am calificarile si competentele necesare, eu fiind simplu functionar birocrat de meserie). Eu doar ofeream o clarificare juridic-administrativa mai generala, si niste recomandari pro-educatie profesionala continua pt alti oameni potential interesati, inclusiv diversi profesionisti, ca de ex lucratorii bisericesti.

    RăspundețiȘtergere