miercuri, 22 februarie 2012

...sau te-am visat doar, viata?

"Poartă-n ochi seninul. Poartă noaptea-n păr.
Nu i-am spus iubitei nici un adevăr.

M-a-ntrebat: “Afară viscolu-i buimac?
Să-ncălzesc căminul, patul să ţi-l fac?”

Am răspuns iubitei: “Azi, prin vînt şi ger,
Cineva flori albe leapădă din cer.

Poţi aşterne patul şi sufla-n cămin,
Eu şi fără tine sunt de viscol plin”

S. Esenin- trad. George Lesnea)

8 comentarii:

  1. Am prea multi rusi care circula in sangele meu...incepand cu Puskin.:)

    RăspundețiȘtergere
  2. haha, am si eu cativa, da se pare ca niciodata nu-s diestui :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Am o intrebare off topic pe care indraznesc sa o pun aici pt ca e vorba despre un cuvant si o posibila intalnire a lui Raul Ghiran, (bloggerul cu blogul de_spre Romania linkat in blogroll la Mircea Vladut), cu un personaj cu inclinatii artistice literare:

    Raul Ghiran incearca sa isi aminteasca un posibil cuvant in lb romana care face parte din vocabularul crestin ortodox si care incepe cu litera B, si care sa insemne ca sens posibil milos, caritabil, benevolent, sau binevoitor.

    El a luat o data cu masina un tanar din Romania care facea autostopul si acel tanar i-a multumit si i s-a adresat in lb romana folosind acest cuvant. Raul Ghiran nu mai auzise acest cuvant vreodata inainte, i-a placut, i-a sunat melodios, si povesteste ca i s-a parut ca el continea destul de multe vocale, atat O, cau si I, cat si U, dar efectiv, nu isi aminteste cuvantul, nu l-a auzit rostit pe undeva de atunci, dar ar fi fost curios daca se poate cineva gandi la vreo posibila varianta !

    Desigur, imi dau bine seama ca este posibil ca acel cuvant sa nu fi fost neaparat unul de vocabular religios crestin ortodox, ar fi putut sa fie doar un arhaism sau regionalism oarecare, sau chiar, posibil si asta, desi mai rar, un cuvant "inventat", un fel de pseudo-neologism...se mai intampla uneori, desi astea sunt de obicei cazuri mai rare, poate uneori la persoane cu inclinatii artistice literare.

    Am incercat sa caut eu vreun dictionar mai comprehensiv cu termeni religiosi crestin ortodocsi in lb romana, dar cele existente pe net sunt inca ff sarace re continut. Dar, oricum, am zis sa incerc sa intreb in diverse locuri, cine stie ?

    RăspundețiȘtergere
  4. iti spun sincer ca mie mi-a venit in cap BLAGOSLOVIT, dar intelesul cuvantului e altul. Ma mai gandesc, Rudolph :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu era cuvantul "blagoslovit", ca m-am gandit si eu la asta, dar mi-a zis ca nu era asta. Nici "beneficent".

    RăspundețiȘtergere
  6. Am intrebat si pe Cathetica, (un site crestin ortodox), plus pe un site de crestini reformati de nivel academic si nici ei nu au reusit sa gaseasca nimic altceva decat tot astea plus "bogdaproste", (desi nu era nici asta).

    RăspundețiȘtergere