marți, 5 aprilie 2011

e derutant pentru toata lumea...

Se pare ca inca din tineretile noastre cele fragede rezonam cu anumite versuri, citate si povesti, care puse peste ani cap la cap... duc spre o anume directie! Si, pentru ca ma bantuie si Cioran in aceasta perioada si pentru ca acum il inteleg altfel, cum era de asteptat, trebuie sa recunosc ca omul acesta a inteles ceva esential legat de Schimbarea la fata a Romaniei. Si, daca fiecare dintre noi am avea curajul sa infruntam acest adevar, poate ca am reusi sa schimbam ceva, mai intai la noi insine si apoi om mai vedea... Atata doar ca adevarul, asprul adevar, nu poate fi suportat de oricine... povara lui poate fi infioratoare si cutremuratoare, deopotriva...

"Destinul Romaniei este aproape intolerabil, cand il analizezi cu atentie. Vedeti, e foarte simplu: este esecul permanent, originalitatea esecului. Da, este tara esecului, geniul esecului. INCEPE BINE, DAR SE DUCE NAIBII TOTUL SI E DERUTANT PENTRU TOATA LUMEA"

"La poalele Carpatilor, mersul lumii trece pe langa om si soarele se-neaca in balegar si in vulgaritate. TREAZ, TE UCIDE URATUL."


"Multi romani, nesfarsit de multi romani marturisesc zilnic ca Romania este ultima tara din lume. Multora le da aceasta afirmatie o satisfactie rece si indiferenta. Dar nu se poate ca pe unii sa nu-i doara."

Iar Kryptonul asta, chiar daca pare nepotrivit, credeti-ma pe cuvant... prezenta lui acum si aici nu e o intamplare. Si legatura e tot la domnul Cioran: "Cu cat inaintezi in viata iti dai seama ca nimic nu inveti, ci regresezi in amintire. Este ca si cum am imita o lume pe care am trait-o candva. Nu castigam nimic, ci ne recastigam."



Nu a fost un vis, a fost o colectie intreaga de vise... mare pacat ca- la fel ca in Ochi de Caine Albastru- unii nu-si mai amintesc nimic dupa ce s-au trezit. Mare pacat ca nu au invatat macar sufletul sa si-l asculte, pentru ca el stie drumul spre implinire. Nimic nu-mi pare mai trist acum, decat un om care face ceva impotriva sufletului sau... nimic nu-mi pare mai trist acum, in aceasta noapte... Sunt obosita! Si trista, mai ales...
" Si apoi, adevarurile ar trebui sa fie usoare, sa nu cantareasca lucrurile, pentru a nu ne mai cadea ca greutati in inima. "

NU EXISTA ALTA VIATA, DECAT DUPA CE AI TRECUT PRIN MOARTE.- E. Cioran

2 comentarii:

  1. Prima oară când ascult Krypton, îmi aminteşte de Compact si de adolescenţa mea cioraniană... Dar curaj, "lumea nu are numai un fund", cum spunea Nietzsche, un autor ceva mai optimist.


    o dimineaţă însorită!

    RăspundețiȘtergere
  2. haha... uite cum vin tineretile cioraniene peste noi, cu kryptonii ei cu tot (nici eu nu am ascultat formatia asta prea mult, doar in perioada cand era Gabi Nicolau 'Gurita' vocal, mi-a placut tare mult vocea lui). A fost o dimineata frumoasa si mi-am dat seama, a mia oara, ca exista multi oameni frumosi in tara asta, cu sufletul curat. Sa ai o zi plina de raze ghiduse!

    RăspundețiȘtergere