joi, 17 februarie 2011

ce au in comun samanii din Tuva si DSM V

articol preluat de pe: info-sanatate. ro

Ovidiu Brazdău este psiholog, lector universitar la Facultatea de Psihologie a Universitatii Ecologice din Bucuresti.

Da, manualul de diagnostic pshiatric DSM V se pregăteşte de apariţie în mai 2013. Dr. David Lukoff, preşedintele Asociaţiei Americane de Psihologie Transpersonală, modest cum îl ştiu din 2003, nu pare deloc mândru că acum spiritualitatea va avea în DSM nu numai o categorie, ci o sumedenie de categorii!

Suntem la Moscova, eu şi colega mea psihoterapeut Gina Gheoca, la a 17-a Conferinţă Transpersonală Internaţională. Stăm la terasă împreună cu dr. Lukoff, în timp ce în sala mare de conferinţe vorbeşte celebrul Pilot Baba, despre yoga himalayană. Dacă la DSM IV David Lukoff a făcut eforturi susţinute să convingă comisiile DSM să nu mai considere experienţele mistice ca fiind crize de schizofrenie, acum situaţia s-a schimbat.

Dr. Lukoff a fost invitat să dezvolte şi alte categorii de diagnostic pentru a include experienţele spirituale. Se pare că vom avea un DSM V spiritual!

în SUA e ceva normal, pentru că, ne spune Dr. Lukoff, deja de ani buni a fost invitat de statul californian să se ocupe de problemele legate de spiritualitate în cadrul direcţiei de asistenţă socială! Astfel că, Nikolay Oorzhak, celebul şaman din Tuva - Mongolia, prezent şi el la Conferinţa din Moscova, va intra din 2013 în rând cu psihiatrii şi asistenţii sociali din America, pentru că, din 2013, tehnicile şamanice vor fi luate în considerare ca metode corecte de tratament şi dezvoltare personală.

Lumea se schimbă... încet, dar sigur... învârtită mai repede şi de iPad-ul lui David Lukoff. Ceea ce orientalii ştiu de mii de ani, va ajunge în curând în mainstream-ul ştiinţei.

Cred că Stanislav Grof simte asta din plin. La Moscova
ne-a povestit că acum ceva ani buni, Abraham Maslow îi spunea, după ce abia crease psihologia umanistă, că e nevoie de o nouă psihologie. Grof a venit cu termenul „transpersonal“ şi aşa i-a rămas numele: psihologie transpersonală.

Evitată o perioadă, acum intră încet în mainstream, mai ales datorită cercetărilor privind stările de conştienţă. Şi când te gândeşti că cel mai bun tratat de psihologie al stărilor de conştienţă a fost scris de Patanjali, acum 2.000 de ani. Fără surle şi trâmbiţe, din 2013, Yoga Sutra îşi face intrarea în DSM!

2 comentarii: