luni, 3 ianuarie 2011

e totul inca vis

"Ce credeti, ne-am trezit? Precat imi pare
e totul inca vis..." W. Shakespeare

"Motivul vieţii ca vis este unul foarte vechi în literatură şi a generat capodopere însemnate în cursul secolelor. Dar nici un geniu literar nu l-a prezentat într-o manieră artistică atât de expresivă precum William Shakespeare în Visul unei nopţi de vară, sau cea mai strălucită figură a barocului spaniol, Pedro Calderon de la Barca în a sa Viaţa e vis.
Însă Shakespeare mai are o viziune remarcabilă asupra vieţii, şi anume, viaţa ca teatru, pentru care voi lua în discuţie comedia sa Cum vă place.
O primă întrebare care ar putea să apară în mintea cititorului ar fi, de ce am recurs la această asociere: vis - teatru. Unde este legătura între aceste două elemente? De ce tocmai vis şi teatru ? Legătura dintre ele se află în asemănarea dintre teatru şi vis: în momentul în care păşeşti în sala de spectacol al unui teatru, când se sting luminile şi cortina se ridică maiestuos, actorii păşesc pe scenă şi încep să-şi recite versurile. Odată cu ei începe să se desfăşoare în faţa ochilor specta-torului o lume ficţională, magică şi de basm, asemănătoare unui vis. Astfel, întreaga piesă este de fapt un vis, pe care îl visează spectatorul care vizionează piesa de teatru. Acest vis însă se curmă brusc şi aproape dureros în momentul în care cade cortina şi publicul trebuie să se trezească din această dulce stare de transă şi să revină la realitate... (cititi articolul in intregime AICI)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu