marți, 14 iunie 2011

Cainta-Tengiz Abuladze

In perioada in care orice film care se producea in Uniunea Sovietica trebuia sa treaca prin cenzura de la Moscova, georgianul Tengiz Abuladze a incercat sa darime, prin temele abordate in peliculele sale, citeva dintre simbolurile lumii totalitariste in care traia si sa priveasca dincolo de cortina de fier ce izola tarile comuniste. Asa se si face ca, in patruzeci si doi de ani de cariera Abuladze a reusit sa realizeze doar treisprezece filme, care insa prin profunzimea mesajului lor l-au impus pe georgian drept unul dintre seniorii citadelei filmului.

Cel mai provocator film al binecunoscutei trilogii a lui Abuladze, pelicula sa de referinta, a fost considerata ”Cainta”, nominalizat la premiul Globul de Aur, categoria cel mai bun film strain si cistigator al marelui premiu al juriului, la festivalul de la Cannes. In privinta modului in care s-a nascut ideea acestui film, difuzat de Pro Cinema pe 16 februarie, de la ora 23:00, Abuladze isi amintea ca, intr-o dimineata, pe cind se afla pe o sosea din Armenia, a avut un accident de circulatie foarte grav. ”Un camion a intrat in masina noastra, soferul a fost ucis, iar eu, grav ranit. Am petrecut multe luni in spital si mi-am promis mie insumi ca, daca-mi voi reveni, voi incerca sa fac ceva care sa conteze cu adevarat. {i imediat am inceput sa lucrez la scenariul filmului ”Cainta”, spunea Abuladze.

Regizorul georgian a decis sa-i arate scenariul lui Eduard Shevardnadze, ministrul de externe al Uniunii Sovietice la acea vreme si secretarul general al partidului comunist din Georgia. Acesta l-a apreciat din prima clipa, a facut citeva sugestii, printre care si aceea referitoare la modul practic de producere a filmului. O singura data pe an, televiziunea georgiana era autorizata sa investeasca intr-un program, daca tema acestuia era aprobata la Moscova. Asa ca, pentru a fi acceptata producerea acestui film, televiziunea georgiana a trimis urmatoarea telegrama: ”Tengiz Abuladze va turna un program cu subiect moral – estetic”. si astfel s-a nascut ”Cainta”, filmul despre care avea sa vorbeasca toata lumea in urmatoarea perioada. Filmata in doar cinci luni, ”Cainta” este o satira a stalinismului, care aduce in prim plan imaginea dictatorului feroce, din orice colt al lumii si din orice timp. Filmul a fost vizionat de Mihail Gorbaciov, care a marturisit apoi ca acesta este unul dintre preferatele sale, iar ministrul culturii a decis sa trimita ”Cainta” la festivalul de la Cannes. Epoca deschiderii sosise... Insa pentru Tengiz Abuladze era prea tirziu.

preluat de pe: www.cinemagia.ro

Filmul, cu subtitrare in limba engleza, il puteti viziona chiar aici:



2 comentarii: