Mai sunt doar cateva ore pana se lasa noaptea cea mare a Sanzienelor. Sunt ceasuri magice cand se deschid portile intre lumi. E vremea sa adunati ierburi de leac, sa va visati ursitul, sa adunati roua vrajita care va va face… supli si frumosi. Traditia asa spune. Cand soarele trece din semnul Gemenilor in acela al Racului, puterile naturii se afla la apogeu, iar fortele elementelor sunt vitale, exuberante. Totul se intampla din ziua solstitiului de vara, pe care astronomia il "adjudeca" la 21 iunie; cam in acelasi timp, se celebreaza micile ritualuri ale noptii numite de Sanziene, intre 23 si 24 (Nasterea Sf. Ioan Botezatorul).
Vrajitorii isi rostesc acum invocatiile; regatul Ielelor, al spiridusilor si al Sanzienelor intra in legatura cu al nostru. In plus, este momentul cel mai potrivit pentru a culege flori si plante tamaduitoare.
De Sânziene, obiceiurile populare cer ca femeile sa porneasca in plina noapte spre locuri stiute numai de ele pentru a aduna ierburi de descant.
Fetele isi pun florile galbene, sanzienele, neimpletite, sub capatai. In 23 spre 24 iunie, ele isi vor visa ursitul. Iar daca vor sa fie atragatoare si dragastoase, tinerele nemaritate, dar si nevestele n-au decat sa poarte cununi de sanziene in par sau in san.
Sarbatoarea de Sanziene (tinuta pe 24 iunie, de ziua nasterii lui Ioan Botezatorul) e legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii, si pastreaza in ea un amestec fascinant de crestinism, pagânism si vrajitorie.
Se mai spune ca roua din noaptea de Sanziene are tainice virtuti; in multe parti ale lumii se crede ca daca te stropesti cu ea pe trup, acesta va deveni frumos si suplu, iar de te speli cu ea pe fata, vei fi chipes si mandru. Azi, toate aceste ritualuri sunt simple povesti vechi, insa planta cu floricele galbene, placut mirositoare, ramane simbolul sarbatorii.
preluat de pe: www. agenda. ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu