duminică, 9 decembrie 2012

un mic joc de sorti


Diferenta dintre gandirea logica si gandirea libera, neincatusata...

"Intr-un mic catun, a fost odata un om care datora o mare suma de bani unui camatar batran. Datornicul avea o fata foarte frumoasa, care i-a cazut cu tronc camatarului. Astfel, camatarul propune un targ: el va anula datoria in schimbul fetei.
Fata si tatai ei erau ingroziti de asa propunere. 
Camatarul le-a spus atunci ca un mic joc de sorti va rezolva propunearea lui astfel: el va pune doua pietricele, una alba si alta neagra, intr-o plasa goala. Fata va scoate una dintre pietricele din punga fara sa se uite. Daca ea va scoate pietricica neagra, va trebui sa-i fie sotie si datoria tatalui va fi anulata. Daca ea va scoate pietricica alba, ea nu va trebui sa se marite cu camatarul si datoria tatalui va fi anulata. Daca ea refuza sa scoata una din pietricele, tatal ei va fi trimis la inchisoare pentru neplata datoriei.

In timp ce vorbea, camatarul a cules doua pietricele din prundisul drumului. Discutia avea loc pe drumul de prundis presarat cu multe pietricele din fata casei datornicului. In timp ce el ridica pietricelele, fata, cu o privire agera a observat cum camatarul a cules doua pietricele negre pe care le-a pus in punga. Dar nu a spus nimic. 

Camatarul ii spune fetei sa scoata una din pietricele. 
Imaginati-va pentru o clipa ce ati fi facut?! Daca analizam situatia, sunt trei posibilitati:

1. fata refuza sa scoata piatra din punga;
2. fata scoate ambele pietre din punga, dovedind inselatoria pusa la cale de camatar;
3. fata scoate una din pietre si se sacrifica, maritandu-se cu camatarul si salvandu-si tatal de la inchisoare;

Reflectati la aceasta situatie. Dilema fetei nu poate fi rezolvata prin logica traditionala. Ganditi-va la consecintele celor trei optiuni. Ce se poate face?
Tanara fata a gasit o solutie:

Ea scoate o pietricica din punga si o face cazuta pe jos. Pietricica s-a amestecat cu celelalte pietricele din prundisul drumului. Ah, sunt asa de neindemanatica! a exclamat fata. Dar nu conteaza! Daca scoateti cealalta pietricica din punga, vom sti ce culoare avea piatra pe care am scos-o la inceput, nu-i asa? Deoarece piatra din punga este neagra, cea scoasa trebuie sa fi fost alba!

Camatarul nu s-a incumetat sa-si expuna inselatoria. 

Tanara fata a schimbat o situatie aparent imposibila intr-un sfarsit foarte avantajos!"

Va doresc sa aveti o duminica alba, cu ganduri bune si decizii intelepte!

Multumesc din suflet Cristinei, care mi-a trimis aceasta minunata poveste! 

Asculta Radio Vocea Sufletului

Am plecat prin zapezile albe si albastre... 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu