miercuri, 26 octombrie 2011

Kapitalism- our improved formula

Un film de Alexandru Solomon pe care cu siguranta l-ati vizionat deja. Totusi, pentru cei care inca nu au reusit sa-l vada am gasit intreg filmul documentar si-l dau mai departe, cu toate ca eu personal l-am vazut deja de doua ori.

In aceasta seara marturisea domnul regizor la Festivalul de Film Astra (care se desfasoara in perioada asta la Sibiu) cum ca vreo patru dintre 'personajele' acestui film au fost la premiera si s-au simtit atacati cand sala intraga radea de se prapadea in prezenta domniilor lor. Si n-am putut sa ma abtin si m-am intrebat: s-or fi simtit oare ca domnul Becali, cel care- atat de plin de maiestrie- stie sa se adapteze oricarei situatii si oricarui mediu? Hmmm, mie mi se parea ca in curul domnului Becali (scuzati, va rog, lipsa nobletii) era un morcov atat de mare, cum nu mi-a mai fost dat sa vad la nicio premiera, dragii mei. Voi ce parere aveti? Hahahahahaaaaaa! Macar sa radem de ei si de snobismul care le iese prin toate orificiile, ca atata ne mai ramane... Desi, vorba bancului aluia care-mi place mie: 'radem, glumim... da nu parasim incinta!'

A, da , inca ceva: detaliile acestui film m-au cucerit definitiv! Portretele de pe pereti, articolele din ziar adunate si lipite in agenda, forma ochilor acestor domni, camasa roz inchis pe tenul negricios, tinuta 'nobila' a domnului arhitect si minunata lui poveste cu dacia in apusul soarelui si multe altele pe care le veti descoperi singuri... m-au cucerit definitiv! Vorba profului: "am inca-o drama la activ..."



Festivalul e minunat! Daca aveti timp si posibilitati, nu ezitati sa dati o fuga pana aici.

7 comentarii:

  1. Vazut deja.Imi pare rau ca nu surprinde totusi esenta spuselor lui Mario Puzo in celebra sa carte 'Nasul ':In spatele fiecarei mari averi se ascunde o crima.Seara buna draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  2. mie mi se pare ca surpinde chiar bine acest aspect pentru ca in primul rand ei isi omoara propria libertate si se cufunda intr-un ego greu de stapanit. Am inteles de la regizor ca acest ego ar fi fost si motivul pentru care ei au acceptat sa apara in film :). Sa ai un sfarsit de saptamana minunat, draga Ionut!

    RăspundețiȘtergere
  3. M-am uitat cam la 1/2 din filmul de mai sus al lui A, Solomon, care este un film calitativ ca operatorie si montaj, insa ca subiect, mie mi s-a parut ca devine plictisitor repetitiv la un moment dat, si lasa destule lucruri neclarificate si neduse pana la capat...insa poate ca si asta e o reflectie a stadiului curent de dezvoltare a sistemului politic din Romania in stadiul sau curent de continua tranzitie-imbunatatire pe calea optimizarii functionalitatii democratiei in societatea romaneasca. Ce ma eberveaza inca pe mine este ca nu se defineste o data clar, pe intelesul populatiei generale exact ce inseamna cuvantul propriu "Securitate", care in acest moment inca reprezinta, asa la nivel cultural general un fel de construct literar-istoric care doreste sa descrie a la Halloween marca Hollywood seria B un fel de forte oculte coordonate care au reprimat si obidit societatea romana pe vremea sistemului politic totalitarist de stanga din Romania secolului XX, si membri careia, asa mai la gramada, aici in filmul asta de exemplu cei din foarte vagul descris "comert exterior" care stiau mai bine limba engleza, din care unii au fost ori sefi de promotie pe la ASE, ori sefi pe la BTT/hotele si restaurante, (LOL !), au cules roadele coruptiei si poate a unui haos inevitabil imediat post revolutionar si s-au imbogatit in mod antisocial a la Khodorkovski ! LOL ! LOL ! Zau daca nu iesea mai bine o comedie daca tot vrei sa faci filme ! Din punctul asta de vedere, mie personal acest film mi-a creat, pe alocuri chiar sentimente placute legate de amintiri la fel de placute despre filme gen BD la munte si la mare, insa totusi m-a iritat imprecizia, ca e totusi film documentar, insa e un film INDECIS daca sa fie de tip exposeu, sau semi-exposeu, adica porno sau burlesque ! De aia nu indeplineste absolut nici o functie utila in afara de cea comuna de bruiaj normal preelectoral.

    Si normal ca oamenii respectivi au acceptat sa participe la film ca doar le sta brigada anticoruptie sub ferestra !

    RăspundețiȘtergere
  4. P.S. Sorry pt. typo si exprimarea cam dezlanata, lipsa de virgule, etc., dar efectiv mi-a fost lene.

    RăspundețiȘtergere
  5. draga Rudolph, ar fi fost interesant sa fi avut ocazia de a fi in sala, ai fi observat ca documentarul chiar a fost perceput ca un soi de comedie, reactiile celor prezenti au fost mai mult decat surpinzatoare. :) Si asta ma bucura, recunosc, un popor care si-a pierdut simtul umorului ma duce cu gandul la celebra scena a lui Toma Caragiu din 'Actorul si Salbaticii'. Si Solomon lasa lucrurile neclarificate, pentru ca ele chiar asa sunt, adica prezinta 'confesiunile' domnilor in cauza iar concluziile le trage fiecare. Mie personal nu mi se pare ca filmul nu are nicio functie utila dar iti respect punctul de vedere. Dupa vizionarea acestui film au avut loc discutii foarte interesante si sincer, mie acele discutii mi-au dat speranta. La fel ca intrebarile tinerilor din sala. Nu cred ca toti cei care participau pe vremuri la mitinguri au plecat din tara si mi-a cazut bine viziunea ludica a documentarului cat si umorul subtil al domnului regizor.
    Nu stiu cat de normal e ca oamenii respectivi sa accepte participarea la acest film, avand in vedere ca din lista numeroasa a lui Solomon doar domnii in cauza au acceptat provocarea :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu chiar mi-as dori un exemplu de intrebare-raspuns sau tema de discutie potential interesant-educativa iscata de acest film, deoarece mie tocmai la capitolul educativ public larg mi s-a parut ca are carentele cele mai mari.

    RăspundețiȘtergere
  7. pai daca nu ai fost acolo eu ce sa-ti fac?! :)

    Iarta-ma, dar chiar nu sunt in the mood pentru discutii din astea in perioada asta si acum sunt in totalitate absorbita de un alt film.
    Eu percep filmul mult mai clar si simplu (oi fi eu mai saraca cu duhul, nu zic nu!) si ma cam obosesc despicarile de fir in 44. Si pana la urma fiecare e liber sa extraga ce considera de cuviinta din orice, nu-i asa? :) Si aici e frumusetea, daca stim sa ne respectam reciproc opiniile si perceptiile diferite. Doamne, va admir pe cei care reusiti sa discutati pana in fibra despre un film, niciodata nu am putut sa fac asta. Probabil de asta sunt un biet actor si nu regizor sau mai ales critic :))

    RăspundețiȘtergere