duminică, 10 iulie 2011

asa ca...

"Am stat de vorba cu multi oameni celebri ai epocii, cu marile nume ale stiintei si politicii, cu exploratori, artisti si scriitori, printi si magnati, dar, daca e sa fiu sincer, trebuie sa recunosc ca doar putine dintre aceste intalniri au reprezentat pentru mine un eveniment, o traire semnificativa. Intalnirile noastre erau ca ale vapoarelor in largul marii, care se saluta cu pavilionul. De multe ori acesti oameni imi si solicitau cate ceva ce nu pot sau nu am libertatea sa divulg. Asa ca nu mi-au ramas amintiri, indiferent de ce reprezentau aceste personalitati in ochii lumii. Intalnirile n-au fost un eveniment, s-au estompat curand, ramanand fara consecinte mai profunde. Despre relatiile care au insemnat ceva pentru mine si care mi-au revenit in minte ca amintiri ale unor vremuri indepartate nu pot vorbi, caci ele n-au fost numai viata mea cea mai launtrica, ci si a lor. Nu mi-e ingaduit sa deschid privirilor lumii acele usi... " C. G. JUNG 'Amintiri Vise Reflectii'

6 comentarii:

  1. Aşa că ... nu-ţi este îngăduit să vorbeşti?
    Chiar ieri am recitit şi eu un capitol din cartea asta :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa ca... plec prin natura, sa vorbesc cu copaceii, cum face personajul din 'in the mood for love' la final :) imi plac foarte mult Amintirile si Visele lui Jung. E frumos ca, in timp ce citesc despre copilaria dumnealui, imi amintesc tot mai multe intamplari din copilaria mea. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Reflectiile lui Jung din perioada in care se afla sub aripa lui Freud nu mi se par extraordinare deoarece se simte umbra maestrului in tot ceea ce scrie.Eu am devenit fanul acestuia abia dupa separarea de Freud si elaborarea propriilor teorii.Multumiri pentru text.

    RăspundețiȘtergere
  4. da, dar probabil ca maestrul acesta a avut rolul si meritul sau destul de important in modelarea celui care a avut indrazneala, mai apoi, sa-si depaseasca maestrul :) Propriile sale teorii sunt cu adevarat fascinante si probabil nici in zi de astazi nu suntem pregatiti sa le acceptam in totalitate. Cand va veni ziua aceea, vom fi poate constienti ca un singur cuvant rostit sau gandit influenteaza intreg Universul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Abia dupa ce am terminat de citit intreaga opera a lui Freud mi-am dat seama cat de ateu poate sa fie un evreu.Iar asta m-a dezamagit teribil..Demitizarea femeii si introspectia in sexualitate nu m-au mai mirat deloc la "marele " psihanalist.Ma bucur ca Jung a invatat atat cat trebuia de la Freud iar mai apoi l-a lasat in pace.Cuvantul rostit sau gandit care va influenta Universul sper sa nu apartina unui ateu.O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Pfuai, intreaga opera?! Felicitarile mele!

    Da, recunosc ca la ateul Freud nu m-am gandit prea mult. Ii atribuiam doar anumite merite legate de perioada in care a trait si cand chiar existau anumite constrangeri de unde el a dedus ca tot ce viseaza un om sunt doar refularile sale. Bineinteles ca el a ramas blocat intr-un punct din care a refuzat sa mai evolueze, si abia acum, citind cometariul tau, inteleg mai bine de ce a ales asta. (mai ales cand il avea pe Jung prin preajma, hmmm).
    Din pacate, fiecare cuvant influenteaza intreg Universul dar, pana la urma "Lumina lumineaza-n intuneric si intunericul n-a biruit-o!" :) O noapte minunata iti doresc, Ionut si iti multumesc pentru toate aceste informatii.

    RăspundețiȘtergere