miercuri, 26 iunie 2013

spiritul nu traieste insa in notiuni, ci in fapte si realitati


"Printre pacientii asa-zisi nevrotici din ziua de azi, nu sunt putini la numar cei care pe vremuri nu ar fi ajuns nevrotici, adica in conflict cu ei insisi. Daca ar fi trait intr-un timp si intr-un mediu in care omul era inca legat prin mit de lumea stramosilor si, astfel, de natura traita si nu doar vazuta din exterior, atunci ar fi fost crutati de dezbinarea cu propria lor persoana. Este vorba despre oameni care nu suporta pierderea mitului, nu gasesc drumul spre o lume pur exterioara, adica spre imaginea despre lume furnizata de stiintele naturii, si nici nu sunt satisfacuti de jocul cu cuvintele- joc intelectual al fanteziei care nu are catusi de putin a face cu intelepciunea.

Aceste victime ale sciziunii sufletesti a vremii noastre sunt niste simpli nevrotici facultativi, care scapa de aparentul element patologic de indata ce dispare golul care se cascase intre eu si inconstient. Cine a trait adanc aceasta scindare fata de propria fiinta este si cel mai in masura sa dobandeasca o intelegere mai buna a proceselor psihice inconstiente si sa evite primejdia aceea tipica ce-l ameninta pe psiholog, cea a inflatiei.

Cine nu cunoaste din proprie experienta efectul numinos al arhetipurilor va scapa cu greu de acest efect negativ, daca este confruntat cu el in praxi. El va supraaprecia sau va subaprecia, intrucat poseda acum doar o notiune intelectuala, nu insa si o masura empirica. Aici incep- nu numai pentru medic- acele cai gresite ingrijoratoare, dintre care prima este incercarea de a domina totul prin intelect. El serveste scopului tainic de a se sustrage efectului arhetipal si astfel adevaratei experiente in favoarea unei lumi conceptuale artificiale, aparent sigure, dar numai bidimensionale, care ar dori sa acopere cu niste notiuni asa-zis clare realitatea vietii. Deplasarea catre conceptual ii ia experientei substanta si o confera unui simplu nume, care de acum incolo este pus in locul realitatii. Nimeni nu se simte indatorat fata de un concept, si tocmai acesta este avantajul cautat, care promite protectie contra experientei. Spiritul nu traieste insa in notiuni, ci in fapte si realitati. Nimic nu se obtine doar prin cuvinte si totusi acest procedeu este repetat la infinit. 

Dintre pacientii cei mai dificili si mai nerecunoscatori fac de aceea parte, dupa experienta mea, pe langa mincinosii obisnuiti, pretinsii intelectuali; caci la ei mana dreapta nu stie ce face stanga. Ei cultiva o psihologie a compatiments. Cu un intelect care nu este controlat prin niciun sentiment se poate solutiona orice- si totusi, se instaleaza nevroza. 

Intalnirea cu analizatii mei si confruntarea cu fenomenul psihic, pe care ei si pacientii mei mi i-au prezentat intr-o succesiune inepuizabila de imagini, m-au invatat infinit de multe lucruri, nu doar, de exemplu, o serie de date stiintifice, ci mai ales sa dobandesc o intelegere a propriei fiinte- si asta nu in ultimul rand din greseli si infrangeri. (...)

Conversatiile cele mai frumoase si incarcate de semnificatii si de consecinte pe care le-am purtat in viata mea sunt anonime. "

Carl Gustav Jung- Amintiri, Vise, Reflectii

inflatie. Extindere a personalitatii dincolo de limitele individuale, prin indentificarea cu un arhetip sau, in cazurile patologice, cu o figura istorica sau religioasa. Actioneaza in cazurile normale ca un fel de infumurare, de exagerare a importantei personale, si este compensata de regula prin sentimente corespunzatoare de inferioritate

nevroza. stare de dezbinare cu sine insusi, pricinuita de contradictia dintre necesitatile instinctuale si cerintele civilizatiei, dintre nemultumirile infantile si vointa de adaptare, dintre obligatiile colective si cele individuale. Nevroza este un semnal de oprire ianintea unui drum gresit si un strigat de avertisment care sa incite la procesul personal de vindecare.

numinosum. Concept al lui Rudolph Otto (Sacrul) pentru ceea ce este inexprimabil, tainic, inspaimantator, cu totul altfel, insusire harazita divinitatii si nemijlocit experimentabila.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu