luni, 3 august 2015

Persoana, Cuvantul, Dragostea, Vesnicia, Mantuirea


"Persoana, Cuvantul, Dragostea, Vesnicia, Mantuirea- astea sunt sinonime. Sunt un singur lucru. (...) Observam la parintele Sofronie, mai ales in ultimul an, un lucru pe care iarasi nu-l putem intelege: el traia omenirea ca pe un singur om. Si concret. In ultima vreme, cand se salbaticisera vremile si simteam rautatea crescanda a lumii si repede crescanda si cand il insoteam inapoi acasa, de multe ori, spunea asa: 

- Parinte, cum putem noi trai fara de pacat? Noi facem parte din arborele asta urias, adamic, parte din trupul asta urias, ADAM si in arborele asta curge seva otravita. Si noi cum putem sa nu ne otravim? 

Daca era in viata, trupeste, parintele, acuma l-as intreba doua lucruri: cum intelegi asta si ce intelege prin cuvantul pacat? Ca altceva reiesea din ce spunea el decat altceva din ce eram eu obisnuit sa inteleg. Dar, lasand la o parte pacatul, revin la persoana: persoana este un individ, dar care traieste totul ca una, care ajunge la un moment dat in rugaciune sa traiasca pe toti care au fost de la Adam, ADAM fiind de-acum o realitate si nu un mit sau un simbol al omenirii, nu! Un om real care a existat, din care toti ne tragem obarsia. Si toata omenirea asta care este, care a fost si care va fi, el o traia ca un singur om."



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu