sâmbătă, 23 februarie 2013

dorul de adanca pace


"Vrei sa stii cum e omul lui Dumnezeu? Invata sa-l recunosti din tacerea lui necontentita, din plansul si din luarea aminte statornica la el insusi.

Vrei sa stii cum  e omul cu inima sparta? Invata sa-l recunosti dupa râul vorbelor lui, dupa simturile lui tulburate si pornirea de a se sfadi pentru a avea dreptate in orice spune.
Cine a gustat adevarul, nu se mai sfadeste pentru el. Cine se aprinde inca pentru adevar, n-a invatat inca adevarul asa cum este el;  cand il va fi invatat cu adevarat, atunci va inceta sa se mai aprinda pentru el. Darul lui Dumnezeu si cunoasterea lui nu sunt motive de tulburare si de ridicarea vocii, caci acolo unde salasluiesc Duhul, iubirea si smerenia, acolo domneste pacea. Gandirea care simte pe Dumnezeu n-are limba pentru a vorbi; ea salasluieste in inima intr-o adanca pace. Intr-un asemenea om nu se aprinde niciun zel, nici o miscare de sfada sau starnire de furie; nu e pus in miscare nici pentru credinta, nici pentru dorinta de ceva anume, nici chiar de dorinta de a face ceea ce e de dorit, ci sufletul sau salasluieste intr-o mare si nespusa pace si intr-o mare linistire."

Sfantul Isaac Sirul 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu