joi, 23 ianuarie 2014

experimentand trecutul, arhetipurile conditioneaza viitorul


Se poate afirma asadar ca, la nivelul inconstientului colectiv, mitologia si psihologia sunt sinonime si ca sentinta templului din Delphi cunoaste-te pe tine insuti si vei cunoaste Universul si Zeii ne invita sa luam cunostinta de inconstientul colectiv si de arhetipurile sale pentru a ne desavarsi.

Arhetipurile sunt centri incarcati de energie, un fel de precipitat al milioanelor de experiente imemoriale care se traduc prin imagini sau teme simbolice, puternic incarcate emotional, care se regasesc, indiferent de epoca sau civilizatie, proiectate in mitologii, religii, mistere initiatice, legende, epopei, basme populare, gesturi rituale, superstitii, opere de arta, obiceiuri, limbaj curent, vise, viziuni si halucinatii.

Sarpele, Dragonul, Pomul Vietii, Vrajitoarea, Marea Zeita Mama, Eroul Salvator, Neinsemnatul, Rotunjimea, Treimea, Batranul Intelept, Pestele, Taurul sunt imagini arhetipale. 

Eroul care il ucide pe dragon sau este inghitit de monstru, coborarea in infern, stramtoarea, botezul, scara in spirala, abandonarea copilului in natura, traiectoria solara sau catastrofa cosmica sunt motive arhetipale. 

Experimentand trecutul, arhetipurile conditioneaza viitorul si, in calitate de simboluri, functioneaza ca mediatoare si transformatoare, in sensul ca inlesnesc trecerea energiei dintr-o forma inferioara intr-o forma superioara. 

Fiecare arhetip care patrunde in constiinta o lumineaza cu lumina unei alte lumi.

SIMPTOMUL- afirma Toni Wolf- este semnalul de alarma care ne avertizeaza ca ceva esential este in dezacord sau este insuficient fata de atitudinea constienta si ca, in consecinta, ar trebui sa se largeasca aria constientei.



2 comentarii:

  1. interesant articol.se leaga de factul ca in anul ce a trecut am mai studiat putin cartile de tarot, cele originale sunt de fapt diverse combinatii arhetipale, si daca stai sa iti interpretezi singur cartile de tarot te intelegi cel mai bine. eh, poti face asta si cu o foaie de ziar sau o carte, dar parca desenele frumos colorate sunt mai distractive. :))

    RăspundețiȘtergere
  2. ma bucur ca iti place si ma bucur ca am primit o veste de la tine! Sper ca esti bine. :) Da, si eu simt la fel cu desenele colorate... probabil de asta e plin bloguletul de poze de tot felul. :)))

    RăspundețiȘtergere