duminică, 10 martie 2013

iubirea izgoneste teama


"A spus avva Antonie: am vazut toate mrejele vrajmasului intinse pe pamant, si am suspinat, zicand: cine o sa treaca printre ele? Si am auzit o voce care zicea: smerenia."

"Au venit frati la avva Antonie zicand: spune-ne un cuvant  prin care sa ne mantuim.
- Ati auzit Scriptura, va ajunge. 
Iar ei: si de la tine vrem sa auzim, Parinte.
- Spune Evanghelia: "Daca te loveste cineva peste obrazul drept, intinde-i-l si pe celalalt."
- Nu putem faca asa.
- Daca nu-l puteti intide si pe celalalt, atunci rabdati macar unul.
- Nici asta nu putem.
Daca nici asta nu puteti, atunci macar nu raspundeti cu rau pentru rau.
- Nici asta nu putem.
Atunci ii spuse batranul ucenicului sau: fa-le putina fiertura, caci sunt neputinciosi. Si lor le zise: daca aia nu puteti, aia nu vreti, ce sa va fac? Trebuiesc rugaciuni."

"A spus avva Antonie: va veni o vreme cand vor innebuni oamenii, si daca vor vedea pe unul nesmintit, se vor ridica impotriva lui, zicand: aiurezi- pentru ca nu va fi ca ei."

"A mai spus avva Antonie: eu nu ma tem nicidecum de Dumnezeu, ci Il iubesc, fiindca iubirea izgoneste teama."

"A mai spus: smerenia cu infranare indupleca fiarele."

"Arsenie, fiind inca la palat, se ruga de Dumnezeu, zicand: Doamne, calauzeste-ma cum sa ma mantuiesc. Si a auzit un glas spunand: Arsenie, fugi de oameni si te vei mantui."

"Tot el sihastrindu-se in viata singuratica, s-a rugat din nou cu aceleasi cuvinte. Si a auzit un glas spunandu-i: Arsenie, fugi, taci, linisteste-te, caci acestea sunt radacinile lipsei de pacate."

"I-a spus avva Marcu avvei Arsenie: Pentru ce fugi de noi? Batranul i-a raspuns: Stie Dumnezeu ca va iubesc; dar nu pot fi si cu oamenii si cu Dumnezeu. Miile si zecile de mii de sus au o singura voie, iar oamenii au multe vointe. Nu pot deci sa-l las pe Dumnezeu si sa merg printre oameni."

PATERICUL sau apoftegmele parintilor din pustia Egiptului



"Mai cumplit decat moartea este cel care nu intelege dragostea." Savatie Bastovoi

6 comentarii:

  1. despre Lege si har/iubire

    oare Apostolul Pavel ne`a dat "dezlegare" de Lege? ca daca am încredintarea ca un lucru nu`mi este pacat pentru ca vine din firea mea paminteasca atunci sunt libera sa`l fac? ca daca eu sint incredintata ca sa nu minti este pacat doar în anumite circumstante, atunci a minti este mai putin pacat din cauza incredintarii mele? desfintez eu astfel Legea? in 1 Corinteni 4:6, Pavel zice sa nu trecem peste ce "este scris", deci sa luam aminte la ce este scris si nu la ceea ce îmi închipui ca scrie. stim ca Isus a venit sa ne mintuiasca de pacat, nu de Lege ... altfel Jertfa Lui ar fi una defecta. problema omului nu era ca este prea ingradit de Lege si nevoia lui nu era ca cineva să vina sa rupă gardul ca sa traiască omul "liber". problema omului era pacatul care îl despărţea de Dumnezeu. trebuie să fiu liber de Lege (cea a Talionului, cum zici tu) sau liber de pacat? versetul din Romani 6:14 spune cc pacatul nu mai stapineste asupra noastra pentru ca sintem sub har, nu sub Lege. legea nu a fost data sa mintuiască pe nimeni, nici sa dea viata vesnică nimanui, caci este scris "caci prin har ati fost mintuiţi, prin credinta. Şi aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu." Efeseni 2:8
    dar dacă Dumnezeu stia ca intr`o zi va trimite harul, atunci pentru ce a mai dat Legea, ca sa provoace certuri si neîntelegere? Legea a fost data ca sa ma invete ce este pacatul, caci fara Lege nu as fi stiut ce este pacatul (Romani 7:7). de pilda, nu as fi stiut ca e pacat sa furi/minti etc. daca Legea nu mi`ar fi spus "sa nu furi/minti etc." (Exod 20:15). Legea nu imi spune doar ce este pacatul dar imi spune si pedeapsa pentru fiecare pacat. aici intervine harul si iubirea lui Isus, nu ca sa ma lase sa fur/mint etc. in voie, ci sa ia pedeapsa în locul meu. Isus, prin moartea şi invierea Lui, a facut posibil acest lucru. El nu a desfiinţat Legea care ma lega sa pacatuiesc si ma condamna, ci doar a luat pedeapsa in locul meu. harul/iubirea nu a fost dat sa imi creeze mie mai multa libertate de a pacatui, ci mai multa libertate ca sa NU pacatuiesc. cine pacatuieşte este de la diavolul negreşit (1 Ioan 3:8), adica cine se complace în pacat pentru ca are incredintarea ca pacatul lui este ingaduitde/prin iubire.

    RăspundețiȘtergere
  2. asta inseamna ca daca mai pacatuiesti vreodata s`a terminat totul? nu. dacă se intimpla (adica accidental) sa pacatuiesc, harul intervine pentru mine in meritul Celui care a suferit pedeapsa în locul meu. harul nu distruge Legea si nici nu are cum. harul ia în locul meu pedeapsa pe care mi`o da Legea, dar Legea ramine acolo ca sa ma invete ce este pacat si ce nu. dacă inteleg harul/iubirea, atunci nu mai vreau sa pacatuiesc din dragoste pentru Cel care mi`a dat harul şi, deci, pacatul nu mai are putere asupra mea, nu din pricina Legii care condamna pacatul din viata mea, ci din pricina harului care a luat pedeapsa mea si a dat`o lui Isus. "Legea este duhovniceasca, iar eu pamintesc" spunea Pavel (Romani 7:14) şi atunci, daca Legea este desavirsita, data de Dumnezeu si harul este desavirsit şi dat tot de Dumnezeu, cum se impacă astea doua? Legea reprezinta dreptatea lui Dumnezeu. este scris ca ochii Lui sint atit de curati incit nu pot sa vada nelegiuirea (Habacuc 1:13). Legea este fixa, nu se schimba după situatie, nu tine cont de intentiile pe care le`ai avut, nu tine cont de nimic decit de ce este scris. Legea este de neinduplecat. harul în schimb reprezinta dragostea lui Dumnezeu. harul nu e fix, harul e viu. se mareste, se inmuleste, traieste. harul este insusi Isus care intervine atunci cind Legea acuza pacatul din mine si nu distruge Legea, ci doar ia pedeapsa pe care Legea o da si o poartă El. exemplul cel mai bun de cum lucrează Legea şi harul/iubirea impreună este în Luca 13:6-9 "El a spus si pilda aceasta: „Un om avea un smochin sadit in via sa. A venit sa caute rod în el, si n`a gasit. Atunci a zis vierului: „Iata ca sint trei ani de cind vin si caut rod in smochinul acesta si nu gasesc. Taie`l. La ce sa mai cuprinda si pamintul degeaba?” „Doamne”, i`a raspuns vierul, „mai lasă`l si anul acesta; am să`l sap de jur imprejur si am sa`i pun gunoi la radacină. Poate ca de acum inainte va face rod; daca nu, il vei taia.”

    RăspundețiȘtergere
  3. Isus este Harul care merge inaintea Judecatorului si mai cere timp ca sa mai lucreze in mine. dar Legea este buna. fara Lege as pacatui si nici nu as sti si nici nu mi`ar pasa ca ma indeparteaza de Dumnezeu. dar ca sa nu spuna cineva "eu sint prea pacatos si pentru pacatul meu nu mai este iertare" - a fost dat harul. harul/iubirea nu schimba ceea ce este pacat si ce nu. Dumnezeu nu este confuz cu privire la principiile Sale, pacatul ramine pacat si pentru pacat exista pedeapsa potrivit cu Legea. "Caci Eu sint cu tine, zice Domnul, ca sa te izbavesc; voi nimici pe toate neamurile printre care te`am risipit, dar pe tine nu te voi nimici; te voi pedepsi cu dreptate, nu pot sa te las nepedepsit.” (Ieremia 30:11)

    RăspundețiȘtergere
  4. tocmai am citit ultimul tau comentariu. cu atit mai mult cred ca cele ultime ale mele vin intru intimpinarea versetului scris cu majuscule de tine. extremele niciodata nu sint bune. nici angelismul, nici talibanismul.

    pe linga senin si pinguin, merge si`un smochin, zic eu.
    plin de roade. :)

    RăspundețiȘtergere