duminică, 28 octombrie 2012

locul inimii- salasul tuturor puterilor sufletesti


Sfantul Simeon Noul Teolog vorbeste asa despre inceputul acestei lucrari: 

"Adevarata atentie si rugaciune consta in aceea ca mintea in timpul rugaciunii sa pazeasca inima si inlauntrul ei sa se invarteasca mereu si din adancul ei sa inalte cerere catre Domnul. Gustand aici cat este de bun Domnul, mintea nu se va mai departa din lacasul inimii si, impreuna cu Apostolul, va zice: bine este noua sa fim aici, ci observand locurile de acolo , izgoneste cugetele semanate de vrajmasul". 

Mai departe, el vorbeste despre acelasi lucru inca si mai lamurit:

"Sezand intr-o chilie tacuta, intr-un ungher singuratic, fa cu luare-aminte ceea ce am sa-ti spun: inchide usa, pazeste-ti mintea de orice desertaciune, strange-ti barba la piept, indrepteaza-ti impreuna cu mintea si ochiul simturilor, incetineaza respiratia, ca sa nu sufli prea slobod, si incearca cu cugetul sa gasesti inauntru, in piept, locul inimii, unde le place sa-si aiba salas de obicei toate puterile sufletesti si mai intai de toate vei gasi acolo intuneric si grosolanie neimputinata.
Cand insa vei continua si vei savarsi acest lucru noaptea si ziua- o, minune!- vei dobandi veselie statornica. Caci, indata ce mintea va gasi locul inimii, indata va vedea ceea ce niciodata n-a vazut: va vedea in mijlocul inimii vazduh si pe sine toata luminata si plina de judecata. Si din acel minut, oriunde s-ar ridica cugetul, inainte de a trece in fapta sau a se face idol, prin chemarea lui Iisus Hristos, ea il va goni si-l va nimici. De aceea mintea, avand ura asupra dracilor, ridica asupra lor mania fireasca si, gonindu-i, rapune pe vrajmasii cei ganditi. Si alte multe vei invata cu ajutorul lui Dumnezeu prin privegherea mintii, tinand pe Iisus in inima. " (Cuvant despre trei feluri de luare-aminte si de rugaciune).

din "Meditatii despre Rugaciunea inimii" - Colectie ingrijita de Ignatie Monahul

Dumnezeu sa ne ajute! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu