sâmbătă, 14 aprilie 2012

suferinta intru bucurie


"Daca cineva se roaga mult si posteste, dar n-are iubire pentru vrajmasi, nu poate avea pace sufleteasca."

"Si nu e nimic mai bun pe lume decat a iubi pe Dumnezeu si pe aproapele. In aceasta isi gaseste sufletul odihna si bucuria."

"Daca gandesti rau despre oameni , aceasta inseamna ca un duh rau viaza in tine si iti insufla ganduri rele impotriva oamenilor. (...) Domnul vrea ca noi sa iubim pe aproapele."

"Acum oamenii s-au facut mandri si nu se mantuiesc decat prin intristari si pocainta, si numai foarte arareori ajunge cineva la iubire."

"Ca sa ajungem in iubirea lui Dumnezeu, trebuie sa pazim tot ce a poruncit in Evanghelie Domnul. Trebuie sa avem o inima plina de mila si nu numai sa-i iubim pe oameni, ci sa ne fie mila de fiece faptura, de tot ce a fost facut de Dumnezeu.
Ai vazut in pom o frunza verde si ai rupt-o, fara sa fie nevoie. Chiar daca acesta nu e un pacat, totusi mi-e mila si pentru frunza; inimii care a invatat sa iubeasca ii este mila pentru orice faptura. Dar omul e faptura cea mare. De aceea, daca vezi ca s-a ratacit si se pierde, roaga-te pentru el si plangi daca poti; iar daca nu poti, atunci suspina cel putin pentru el inaintea lui Dumnezeu. Domnul iubeste sufletul care face asa, pentru ca atunci el se aseamana Lui.
Asa se ruga Cuviosul Paisie cel Mare pentru ucenicul lui care se lepadase de Hristos si se casatorise cu o evreica, , ca Domnul sa-l ierte. Si Domnul a fost atat de bucuros de aceasta rugaciune, ca a vrut sa-l mangaie El Insusi pe robul Sau si i S-a aratat si i-a zis:
Paisie, de ce te rogi pentru acesta care s-a lepadat de mine?
Dar Paisie a zis: Doamne, Tu esti milostiv, iarta-l!
Atunci Domnul i-a zis: O, Paisie, prin iubirea ta te-ai asemanat Mie!
A
tat de placuta e Domnului rugaciunea pentru vrajmasi."

Cuviosul Siluan Athonitul, Intre iadul deznadejdii si iadul smereniei

VA DORESC DIN INIMA CA JERTFA MANTUITORULUI SA APRINDA IN INIMILE VOASTRE IUBIREA! CACI UNDE DRAGOSTE NU E, NIMIC NU E! DUMNEZEU SA NE AJUTE SA AVEM ZILE BINECUVANTATE, CU PACE IN SUFLET, LINISTIRE, BUCURIE SI GANDURI BUNE! AMIN

4 comentarii: