sâmbătă, 1 martie 2014

martisorul profunzimilor misterioase


"Orice lucru, pentru a exista, are nevoie de Sine si de inversul sau. 
Sinele are nevoie de eu pentru a se realiza, eul are nevoie de Sine ca baza a actiunilor sale. Eul pare a fi muritor iar Sinele- nemuritor. Interactiunea lor este imaginea ciclotimica a Vietii.

Se pare ca omul are impresia ca dobandeste nemurirea prin asimilarea inconstientului, simbolizat, dupa cum am vazut, de Geamanul nemuritor. Pentru aceasta, coboara in profunzimile sale misterioase pana la sursa, pana la origini, in trecutul sau, pe care il simte traind in prezent, in orice clipa, iar dorinta sa de a evolua, care-i da sens vietii, il face sa intrevada viitorul. I se pare ca in felul acesta scapa limitarilor temporale, printr-o transcendere de sine.

Daca acceptam nemurirea in sensul initiatic al cuvantului, atunci este de presupus atat existenta unei instante superioare care, in noi insine, decide si actioneaza pentru noi, cat si faptul ca viata se reinoieste mereu prin moarte, iar moartea prin viata. Eul muritor se transcende pe sine, contribuind la atenuarea angoasei caracteristice conditiei omenesti.

Pentru Jung, Sinele nostru, chintesenta a intregului nostru sistem viu, nu numai ca contine sedimentarea si suma intregii vieti traite, ci el este de asemenea si materia, si samanta, si izvorul, si humusul creator al intregii vieti viitoare, a carui prestiinta imbogateste sentimentul la fel de mult ca si cunoasterea trecutului istoric."  

Simbologia Viselor



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu