joi, 18 iulie 2013

terestrul si divinul

"Într-o lume fără umbră e a soarelui cetate, Totul e lumină clară, radioasă voluptate, … Acolo sînt lacuri limpezi rumene în a lor fire, De-a grădinilor de roze tăinuită oglindire, Si din curtea argintie zorile rîzînde ies. Haine verzi si transparente coprind membrele roz-albe Si în lac ele aruncă roze cu mînute albe"

(M. Eminescu- Memento mori) 

"Alaturandu-se divinului, omul dispretuieste ceea ce este pamantesc in el; se leaga printr-o veriga de iubire de toate celelalte fiinte si astfel simte ca este necesar ordinii universale. El contempla cerul; si in aceasta fericita sfera de mijloc in care se afla, el iubeste tot ce se afla mai prejos de el si este iubit de tot ce este mai presus de el. El cultiva pamantul; foloseste viteza elementelor; gandul sau patrunzator masoara adancurile marii. Totul ii este clar. Cerul nu ii pare prea inalt, caci cunoasterea il ridica pana acolo. Stralucirea mintii sale nu este intunecata de ceturile groase din aer; forta de atractie a pamantului nu ii impiedica eforturile; bezna din adancul marilor nu-l inspaimanta; el cuprinde totul si ramane peste tot acelasi."

"Insa nu toti oamenii au o inteligenta adevarata. Ei se inseala amarnic atunci cand se iau dupa imaginea lucrurilor, fara sa caute adevarata lor cauza. Astfel se iveste raul in om; si cea dintai dintre toate fapturile se injoseste pana aproape la nivelul fiarelor."

"Afla, asadar, ca a nazui spre Domnul din cer si spre toti cei ce se afla acolo inseamna a le aduce mereu cinstire. (...) Numai catorva oameni, putinilor inzestrati cu o inteligenta pura, li se incredinteaza aceasta slujba sfanta de a privi cu limpezime cerul. Aceia la care confuzia pricinuita de cele doua naturi tine inteligenta prizoniera sub povara trupului sunt sortiti tovarasiei elementelor inferioare. Prin urmare, omul nu este decazut fiindca are o parte muritoare; dimpotriva, acest caracter muritor ii sporeste capacitatile si puterea. El este alcatuit in asa fel, incat poate cuprinde deopotriva terestrul si divinul. "

... sau cum spunea Parintele Arsenie Papacioc: "sa intelegem pe cine bagam noi in iad..." 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu