"Pamantul ofera suficient pentru a acoperi nevoile omului, insa nu si lacomia lui."
Mahatma Gandhi
"Considerăm că o asemenea decizie nu trebuie luată fără ca publicul să fie consultat, fără ca cetăţenii Romaniei, să fie în cunostiinţă de cauză cu riscurile pentru mediu şi pentru sanătatea lor, şi fără ca Romania să dispună de o legislaţie în acest domeniu. Mai mult, considerăm că acum, când sustenabilitatea este prioritară, nu este oportună direcţionarea resurselor publice şi a finanţelor publice, în detrimentul susţinerii producerii de energii din surse regenerabile. Este cu atât mai grav că nici la nivel comunitar, Uniunea Europeană nu dispune de o legislaţie care să reglementeze utilizarea metodei fracţionării hidraulice pentru exploatarea gazelor de şist, potrivit raportului elaborat de Direcţia Mediu Sănătate Publică şi Securitate Alimentară a Parlamentului Europen, în iunie 2011, raport care ar fi trebuit adus la cunoştinţa publicului de autorităţile române înainte de a lua aceste decizii.
Mai multe state din Europa au luat decizii împotriva utilizării acestei metode. Guvernul român, ar trebui să ţină cont de faptul că Franţa a interzis în vara anului trecut această activitate, în acest an Guvernul şi Parlamentul bulgar au adoptat măsuri asemănătoare, în Germania în landul Westafalia-Renania de Nord Parlamentul local se pregăteşte să se adopte un Moratoriu în acest sens, iar în Marea Britanie, ca urmare a seismelor produse la Blackpool, activitatea este momentan suspendată.
Un raport recent al experţilor europeni, atrage atenţia asupra pericolelor pe care metoda fracţionării hidraulice le prezintă pentru mediu si sănătatea oamenilor, pentru biodiversitate. În concluzie experţii propun Parlamentului European adoptarea de urgenţă a unei directive pentru activitatea de minerit şi reviziuirea altor directive cu referire la apă, depozitarea deşeurilor din minerit, zgomot, utilizarea substanţelor periculoase, Natura 2000, declararea riscului de accidente şi bilantul de mediu, care au o aplicabilitate directă în acest domeniu.
Principalele riscuri pe care le implică aplicarea tehnologiei prin fracţionare hidraulică sunt: scoaterea din circuit a unor terenuri (densitatea medie fiind de 6 puţuri de foraj pe km pătrat la care se adauga reteaua de conducte pentru transport), riscul de contaminare a terenurilor, poluarea sonoră, zgomotul produs de echipamentele de foraj şi cele de transport, utilizarea a milioane de metri cubi de apă pentru fiecare foraj în detrimentul agriculturii (terenurile nu vor mai fi irigate). Precedentele din SUA şi alte state arată că apa freatică şi sursele de apă potabilă sunt în pericol de contaminare, că există un risc seismic asociat, că se produce mobilizarea unor substanţe radioactive, a metanului şi a altor substanţe cu efect de gaze de seră."
http://www.petitieonline.com/nu_vrem_exploatarea_gazelor_de_sist_in_romania_prin_fractionare_hCITITI SI:
Din pacate nu depinde de noi.Datoria noastra este sa tragem semnale si sa ne opunem...atat cat putem.
RăspundețiȘtergereIonut, eu CRED ca traim vremuri in care chiar de noi depinde
Ștergere(a se vede exemplul Poloniei si Sloveniei de mai sus). :)
Noi nu suntem nici polonezi si nici sloveni.Suntem un pic mai 'lenesi ' in ce priveste lupta impotriva corporatistilor.Eu sper sa fim cat mai multi impotriva acestor nenorociri.
RăspundețiȘtergere:) sincer, n-as vrea sa pun etichete de genul asta. Poate suntem mai pasnici, poate suntem mai tristi, ce stiu eu ce-i in sufletul FIECARUI roman?! :) N-as vrea sa generalizam (scuze, am o problema cu generalizarea asta). Eu am incredere! In jurul meu sunt multi romani si tineri care, nu numai ca nu sunt lenesi, dar sunt si curajosi si ... DA, am incredere! Caci am motive sa am! :)
RăspundețiȘtergere