miercuri, 7 noiembrie 2012
adnotari pe marginea ideii de posesiune si note asupra caldurii si ideii de caldura
"Ceea ce este trecator nu poate poseda pe cel ce este mai putin trecator."
"Ceea ce este supus miscarii nu se poate odihni cu tampla pe static. De aceea, cand incearca sa se odihneasca, de fapt, viseaza." :)
"Numai ceea ce nu exista poate avea parte de odihna. Raul nu se odihneste pe pietre, desi si unul si celalalt nu au parte de viata materiei lor."
"Cel mai putin putem poseda sentimentele."
"Numai ceea ce nu este poate poseda. Nu se poate poseda decat ceea ce nu este."
"O pasare indragostita de aer este mai moarta decat o pasare indragostita de o rama. Si cu mult mai saraca."
"Nu putem poseda decat ceea ce ne este inferior; deci ceea ce nu ne implica vital."
"Frigul este forma cea mai lenta a caldurii. Frigul si caldura nu sunt stari antagonice, pentru ca sunt de aceeasi natura, deci se deosebesc numai gradual. In poezie, frigul este rege pentru trecut. In poezie, memoria cuprinsa de frig e hieratica si mareata. Frigul neaga speranta si pregateste un pat etern tragediei."
"Doua sau mai multe entitati, idei, sentimente- care nu sunt de aceeasi natura- nu se pot intalni, pentru ca difera natura miscarii lor, precum si natura directiei miscarii lor, deci nu pot starni grade ale caldurii."
"Numai intalnirea lui 1 cu 1 in directia contrara poate starni caldura abstracta. 1 intalnindu-se cu un cuvant sau cu orice altceva, in natura sa, nu poate starni caldura."
"Frigul absolut semnifica cea mai lenta destramare a sentimentelor."
"Modelul primar, arhetipul cuvantului, este explozia (tipatul). Astfel intelegem cuvantul care creeaza. Insasi explozia este cuvant, ciudata participare a AUZULUI DEVENIT CONSTIINTA. Auzul este simtul cel mai primar. Se poate auzi si cu mana sau cu orice parte a corpului, prin perceptia vibratiei. AUZUL ESTE UN SISTEM DE REFERINTA INTERMEDIAR AL CALDURII."
"Caldura este GANDIRE CEREASCA."
Nichita Stanescu, Fiziologia Poeziei
Asculta Radio Vocea Sufletului
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu