marți, 11 iunie 2013
"cuvine-se cu adevarat..."
Intr-una din chiliile dimprejurul locului numit Karies din Sfantul Munte, inchinata Adormirii Maicii Domnului, traiau in jurul anului 982 un calugar batran si ucenicul lui.
Intr-o sambata seara, pe zece iunie, parintele batran s-a dus la priveghere la biserica din Protaton si i-a spus ucenicului sau sa stea acasa si sa citasca slujba.
In timpul noptii, calugarul cel tanar a auzit pe cineva batand la usa. A deschis, vazand in prag un calugar necunoscut.
Cei doi au stat in noaptea aceea impreuna si au citit slujba Utreniei.
Inainte de cea de-a doua cantare, gazda a intonat imnul Sfantului Cosma Melodul "Pe cea mai cinstita dintre Heruvimi...", asa cum era cunoscut in vremea aceea, in timp ce strainul adauga cuvintele neauzite de nimeni pana atunci: "Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru".
Gazda l-a ascultat si a spus cu mirare:
- Noi zicem numai "Pe cea mai cinstita...". "Cuvine-se cu adevarat" ne este necunoscut. Te rog, scrie-mi cum este imnul, ca sa-l cant si eu Maicii Domnului.
- Adu-mi cerneala si hartie, ca sa ti-l scriu.
- Nu am nici cerneala, nici hartie.
- Atunci adu-mi o lespede.
Calugarul i-a adus, iar strainul i-a scris cu degetul imnul inchinat Maicii Domnului. Literele s-au incrustat adanc, ca si cum lespedea ar fi fost facuta din lut moale.
- De acum inainte, asa sa cantati si voi si toti ortodocsii, a spus strainul si s-a facut nevazut.
Era un inger trimis din cer ca sa le arate oamenilor cum so preamareasca pe Maica lui Dumnezeu.
Cand s-a intors de la priveghere, parintele batran L-a slavit pe Dumenzeu si i-a multumit Maicii Domnului pentru bunavointa ei. Dupa aceea, i-au povestit minunea si Protosului din Athos, care, la randul sau, a trimis lespedea cu literele scrise la Patriarh.
De atunci, acest imn a fost introdus in sfintele slujbe ortodoxe. Icoana Maicii Domnului dinaintea careia s-a savarsit minunea a fost dusa in biserica din Protaton, chilia in care s-a auzit pentru prima data acest imn ingeresc a fost numita "Cuvine-se cu adevarat', iar zona din jur s-a numit Adin.
Asa cum spune Sinaxarul din 11 iunie, ingerul care l-a invatat pe calugarul acela imnul sfant a fost insusi Arhanghelul Gavriil: "In aceasta zi, pomenirea soborului Arhanghelui Gavriil din Adin".
din cartea "Minuni ale sfintilor ingeri"
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu