marți, 11 februarie 2014
"despre eroi si morminte" sau despre trandafirul alb
Un citat postat undeva, de curand. O amintire, o reamintire...
O banca, anul 1 de actorie si un profesor care intreaba:
- Care e cartea ta preferata, Laura?
- Despre eroi si morminte, raspund. Proful amuteste.
- Nu pot sa cred, zice. Nu pot sa cred!!!
Aceasta e o farama mica din viata mea, care de-abia de la o vreme incoace pare sa aiba vreun sens. Curioasa fiind, ma pun sa caut una alta. Gasesc ceva care zice:
"Prezentul genereaza trecutul"
E un citat din roman. Ce mai zice romanul?!
Zice ca "nu se poate trai fara eroi, sfinti sau martiri". Asta mai zice. Si mai zice ca "„in viaţă mai importante sunt iluzia, imaginaţia, dorinţa, speranţa“, căci „printre neguri, există un trandafir alb şi gingaş“.
Am deschis cartea, care era acolo, undeva pe raft. Ma asteapta sa o recitesc a treia oara, parca... Pe interiorul copertii am insemnat ceva, prin 2001:
"Si de aceea, a doua zi suntem si nu mai suntem aceiasi oameni, caci apasa asupra noastra ingrozitoarele experiente secrete ale noptii."
Romanul se numeste "Despre eroi si morminte" si are urmatoarele capitole:
1. Dragonul si Printesa
2. Fetele invizibile
3. Dare de seama despre orbi
4. Un Dumnezeu necunoscut
"Iar descinderea în infern, adică în tenebrele subconştientului, descrisă halucinant, cu accente suprarealiste de factură onirică, atingând dimensiuni apocaliptice în „Raport despre Orbi“, este jurnalul redactat de un paranoic, tatăl Alejandrei, Fernando Vidal Olmos, personaj întunecat, – „Întotdeauna m-a preocupat problema răului“, mărturiseşte Sábato –, obsedat de orbi şi de orbire, de convingerea că menirea sa este aceea de a investiga răul din sufletul omului, prin descoperirea sectei orbilor care guvernează implacabil existenţa întregii lumi.
Şi totuşi, mesajul definitoriu al lui Ernesto Sábato, acest mare creator şi totodată apărător al libertăţii omului şi al drepturilor sale, este plin de generozitate şi nobleţe: „În viaţă mai importante sunt iluzia, imaginaţia, dorinţa, speranţa“, căci „printre neguri, există un trandafir alb şi gingaş“.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu