miercuri, 20 martie 2013

rostul pentru care am aparut pe lume


                   "Fiecare trebuie sa ajunga la o stare sa nu-l mustre cugetul."

                               "Fiecare om isi bate capul cu ce are-n cap." 

                                          Ieromonah Savatie Bastovoi


"Niciodata nu m-am simtit mai iubit, mai fericit, mai nou, mai deplin, mai puternic si totodata mai cuminte si mai smerit decat atunci cand am fost iertat pentru gresalele mele."

"Atunci am zis ca a iubi inseamna a ierta, a ierta nu o fapta care este sau ni se pare gresita, ci a ierta adanc si necontenit, a ierta o data si pentru totdeauna tot raul care se ridica impotriva noastra, avand intotdeauna vie revelatia durerii si a stricaciunii in care s-a adancit faptura prin despartirea de Dumnezeu."

"Daca nu vedem iubirea in jur, este pentru ca noi insine nu o avem. 
Nu poti vedea ceva pentru care nu ai ochi."

"Ia uitati-va ce preocupari avea aceasta femeie, femeie aparent desfranata: se gandea cum sa se roage! L-a intrebat pe Mantuitorul cum sa ne rugam! Asta arata ce era in inima ei, ce fel de inima avea!"

"Spune si Sfantul Nicolae Cabasila: Doar cel care este multumit, care se simte implinit poate sa nu invidieze pe cineva, poate sa nu-l mai judece. De ce? Pentru ca el il are pe Dumnezeu."

"Prin dragoste ajungem cel mai repede la despatimire si ni se iarta cel mai repede pacatele, mai repede decat prin orice nevointa. Si ceea ce altii nu pot dobandi in zeci de ani de asceza (...) un om cu inima iubitoare- spune Sfantul Ioan Scararul- dobandeste intr-un ceas de plans."

"Si, daca exista un rost pentru care am aparut pe lume, acela este de a raspunde dragostei lui Dumnezeu si de a ne reintoarce la starea pe care a gandit-o Ziditorul nostru, pentru a petrece impreuna cu El in bucuria si in lumina si in dragostea cea nesfarsita, in veci."

"Asadar, sa nu uitam ca Dumnezeu il iubeste pe fiecare in starea in care este si cunoaste despre fiecare dintre noi lucrurile pe car noi nu le stim, pentru ca noi judecam la aratare, iar Dumnezeu judeca cele de taina, vede si pocainta viitoare pe care noi nu o vedem. In acest fel sa ne apropiem de oamenii din fata noastra (...)"

"Inainte de a cauta dragostea in inima noastra, de a o cultiva, trebuie sa ne izbavim de raul care este in inima noastra. Si care este acest rau care se ridica impotriva dragostei? Invidia, slava desarta- ca sunte mai buni decat aproapele noastru..."

"Prin puterea de a ierta te asemeni cu Dumnezeu."

"Poruncile Mantuitorului, desi sunt atat de simple, par simple, cer foarte multa profunzime de la noi. Nu complexitate, cer o profunzime care ne uimeste prin simplitatea ei."

" Iubirea, spune Sfantul Siluan Athonitul, se poate deprinde, poate deveni un obicei. Sa ne obisnuim sa gandim frumos, sa ne obisnuim sa alungam gandurile rele, sa nu le credem."

"Parintii ne ziceau asa: Cand cineva iti greseste, te cearta, tu da vina pe diavol."

"De aceea a lasat Dumnezeu duhovnicii, ca sa nu ne ratacim, pentru ca avem raul in noi. Suntem bolnavi, suntem intunecati si o luam pe aratura..."

"Iarta, iarta pe cei ce-ti gresesc si pazeste pacea inimii si iata inceputul dragostei. Este mai bine sa vezi ca nu ai dragoste, decat sa vezi ca o ai."

"Iubirea este vesnica si neschimbata. Tot ce se schimba si trece nu este din iubire."

"De regula, la deznadejde ajung oamenii care au facut neascultare de duhovnicii lor."

"Dumnezeu sa ne ajute sa vedem viata duhovniceasca in esenta ei, si s-o lucram dupa puteri spre bucuria aproapelui noastru si a noastra si spre slava lui Dumnezeu, Care a binevoit sa ne descopere noua taina dragostei, taina veacului viitor. Pentru ca veacul viitor este un veac al iubirii neclintite si vesnice. Pentru aceasta ne ostenim, pentru aceasta ne indureram, pentru aceasta suspinam, caci nimic altceva nu merita efortul in afara dragostei."

"Smerenia nu se vede pe sine si nu judeca faptele celorlalti, ceea ce este izvorul linistii si al pacii fericite."

"Vom merge inainea Marelui Judecator, unde vom da seama de orice cuvant desert, de orice suparare desarta care ar fi putut fi anulata printr-o simpla intoarcere de gand. Cel care isi duce gandul catre sfarsitul sau si catre desertaciunea cautarilor si a ambitilor omenesti rabda usor orice suparare, nu judeca si din aceasta cauza este un om usor de purtat, , un om placut. Astfel de oameni sunt si nu sunt prieteni cu toata lumea, pentru ca nu-si mai apartin, ci au devenit un bun comun al tuturor, ca si Dumnzeu, ca si dragostea."

Savatie Bastovoi, a iubi inseamna a ierta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu