miercuri, 29 februarie 2012

am inteles pacatul ce apasa peste tampla mea


motto: "Cu degete albe daca bat in fereastra/
voi credeti ca ninge si nu m-ascultati!"

Mi-am amintit ziua aceea cand am aflat 'sentinta'... Astazi mi-am amintit, povestindu-i unui coleg drag de-al meu. A ras in hohote, asa a ras ca a inceput toata cafeneaua sa zambeasca complice... Semn bun! O fi ceva adevar atunci in vorbele mele...

Era o zi frumoasa de mai, insorita... si am iesit la plimbare cu o colega. Si ea deja stia, pentru ca asa e la noi, cei alesi stiu, cei 'nealesi' sau cu capul taiat- nu stiu! Si ea a fost sincera si mi-a spus ca stie ca ea e dintre cei alesi. Si era atat de apatica, imi spunea ca de fapt ea ar vrea sa stea acasa, ca se bucura dar era okei si daca statea acasa, cu familia ei si... ... ...

Si imi venea sa-i spun: ar trebui sa infloreasca copacii pe unde treci acum, ar trebui sa zambeasca toate florile pamantului, ar trebui ca fiecare nor pe sub care treci sa cearna petale albastre... Dar tie ti se cuvine sa fii acolo, pe lista aceea, nu? Si drept urmare, nu poti sa te bucuri si nu poti inflori copacii... si nici norii sa-i faci sa cearna petale albastre nu poti sa-i indemni.
Si asa de tare m-am intristat cand am inteles ca unora li se cuvine sa aiba ceea ce altii doar in vis primesc, incat mi s-a facut rau! Da chiar mi s-a facut rau fizic atunci... Am sunat-o pe o prietena si am rugat-o sa vina dupa mine, pentru ca nu pot sa ma tin pe picioare... Pentru ca nu inteleg cat de cinica si de ironica poate sa fie viata asta, pana unde si mai ales pana cand si de ce?!

Si acum, iubitul Esenin m-a ajutat sa-mi reamintesc acea zi... Am ascuns-o atat de bine inauntrul meu, incat am uitat pur si simplu de tot ce am simtit atunci. Si cel mai trist e ca lista aia a aparut doar cand s-a terminat Festivalul... Toti stiam ce si cum, dar nimeni nu zicea nimic! Pentru unii chestia asta nu insemna nimic, drept urmare nu-si omorau timpul cu ganduri legate de lista asta. Pentru altii conta mult prea mult, atat de mult incat nu puteau vorbi despre asta si nici nu vroiau, pare-se, sa-si mai aminteasca vreodata ca au trait o astfel de zi...

Colegul meu a ras cel mai mult cand i-am spus: "cand il revad, atat vreau sa-i mai spun- ca eu inca sper ca sunt pe lista aia, intelegi? Asa m-am nascut eu- e patologic." Eu inca mai sper sa fiu pe lista aia si premiera aia a fost de mult. Si as mai zice un singur lucru: e de-ajuns sa ma gandesc la tine si infloresc copacii pe unde trec, vin primaverile, invie florile de cires, intelegi?! Cu toate ca mi-ai taiat capul si visul si speranta si.... fir-ar sa fie! Fir-ar sa fie daca n-am crezut in tine si daca n-am crezut ca esti singurul om care calca pe-aici si al carui cuvant coincide intocmai cu gandurile si faptele lui! Pentru asta sa ma ierti, caci in asta am crezut si doar din cauza acestei credinte m-am prabusit in halul ala! Si inca mai trag ponoase, dupa cum se poate vedea cu ochiul liber. Si am sa le trag, am sa le trag, prietene, pana cand am sa ma vindec! Numai sa pot inflori copacii cand ma gandesc la tine, caci doar pentru asta ne-am intalnit noi si ne-am imbratisat si ne-am recunoscut. Da-le incolo de interese meschine, mai bine asa: eu vreau sa pot sa infloresc copacii, cand trec pe langa ei gandindu-ma la tine...
Nu stiu daca intelegi... nu stiu, sincer... nu stiu daca intelegi! Dar nu e vorba nic macar despre asta. Asta e doar treaba mea cu mine... Si tot ce e treaba ta cu tine voi invata de-acum sa respect! Ma bucur ca mi-am amintit de ziua aceea... Ce ironie... Oh, prietene Esenin, cat de bine te inteleg... Si tu infloreai copacii, inzapezeai mestecenii cand aveai tu chef, chemai ploi de cuvinte sa mangaie pamantul acoperit de noroi, lutul crapat de o nimicitoare sete... Si ce ironic... lumea asta n-a stiut, pur si simplu n-a stiut ce sa faca cu tine! Asa ca ti-au inscenat o sinucidere! Foarte frumos, aplauze pentru lumea asta! Si pentru toti cei care nu fac nimic sa-i schimbe mersul direct catre prapastie!!
Ma bate gandul sa fac un spectacol despre viata ta, despre poezia ta, despre tine... prietene Serghei. Si ma intreb, oare mai au nevoie acesti spectatori de POEZIE? Oare mai are nevoie aceasta lume de POEZIE? De un spectacol poetic, in care nimeni nu se stramba, nimeni nu se scarpina unde nu trebuie doar pentru a smulge niste apauze anemice?
Stii ceva, Serghei? Asta nu conteaza! Chiar daca o sa fim in sala numai eu si cu tine... numai tu si cu mine... si tot iti voi putea zice: a meritat, lyubimyĭ Poet, sa ne distram asa cum ne-am distrat! A meritat!! Hai ca azi fac eu cinste!

Si dupa ce trece postul promit sa trag si o mica betie in cinstea ta, sau mai bine, stii ceva?! O sa ma-'mbat chiar de ziua mea. Si am sa cant toata noaptea: HULIGAN sunt, HULIGAN! Un huligan care inflorste copacii, tocmai de aceea a hotarat sa se nasca in luna martie!
DA, aceasta este O ALTA SPOVEDANIE A UNUI ALT FEL DE HULIGAN.
DAR RUPT EXACT DIN ACEEASI RADACINA!

P.S. Uneori simt ca as innebuni daca nu as scrie... :)

"Eu am rămas acelaşi,
Cu inima eu am rămas acelaşi.
Ca albăstrelele în orz înfloresc în faţa mea
ochii.

Ţesând din poeme o pânză de aur,
Aş vrea să vă spun ceva duios.

Noapte bună!
Noapte bună, vouă tuturor!
A trecut coasa prin iarba amurgului.
Astăzi aş vrea
Să mă învârtesc în jurul lunii ca o viespe.
Lumina e atât de albastră
Că nu ţi-ar părea rău să mori.
Ei, şi ce dacă par un cinic
Care şi-a legat de spate o lanternă?
Bătrânule şi mult călăritule Pegas,
Îmi mai trebuie mie oare şeaua ta moale?

Am venit ca un meşter aspru
Să cânt şi să proslăvesc guzganii.

Capul meu, ca luna august,
Varsă vinul părului vâlvoi.

Aş vrea să fiu pânză galbenă la corabia
Care pluteşte spre ţărmuri noi…"


fragment din "Spovedania unui huligan" S. ESENIN


Si vocea lui Esenin, recitand din Spovedanie:

Si INCREDIBIL- s-a pornit ninsoarea... parca la comanda Poetului Serghei :)

marți, 28 februarie 2012

Doamne, azurul...


Ne explica tot Esenin cum sta treaba cu focul care ne parleste:

"Doamne, azurul fara fund
E poate pantecu-ti rotund

Si soarele, buric de aur

Cu care vezi si munti si plaur.


Vrei tu-n carlige sa ne prinzi

De stele, cand te uiti spre noi?

Intr-ale lacului oglinzi
Luceferi blonzi desfoi, desfoi.

O plasa mica de pescar

Nicicand nu prinde somnul mare.

Tu nu ma vei tari-n navod

Spre casa-ti nalucita-n zare.


Daca te bizui, vino gol,

Tulbura apa cu namol,

Si rasaritul, vasc si smoala,

Arunca-mi-l pe cap din poala.


Fa buza focului sa arda

Pacatul din lumescu-mi trai

Si-abia atunci, cu-n varf de barda
Da-mi aripi, sa ma urc la rai."

luni, 27 februarie 2012

undeva, in prezent


Se adevereste VISUL asta: UNDEVA, IN VIITOR. Fascinating...

Cu amendamentul ca visul e acelasi, interpretarea e alta. E normal sa fie asa, nu? Adica, iti dai seama pe parcurs, cand pui piesele de puzzle cap la cap cine, unde, ce si cum...
Trecutul nu vine peste noi asa, facand pe niznaiu'. Daca flama lui e atat de mare, ar fi de-a dreptul hilar sa ne vina ideea de a incerca sa o acoperim cu niscai niznaiala :))) A ramas acolo ceva esential de rezolvat. De exemplu: a iubi fara conditionare?! :) A iubi asa cum ingaduie cerul (ca tare-mi place expresia asta, nu-mi mai amintesc unde am auzit-o pentru prima data). Bineinteles ca l-am visat azi-noapte, adica, cum sa-i scriu tocmai lui o poezie si el sa nu raspunda: prezent! Si am inteles UNDE anume am gresit... Si acum stiu, inteleg de ce in vis radea si zicea: "cred ca vrea inapoi!" Si am mai inteles ca cel tanar nu era el. Adica, astazi sunt sigura de asta.

E incredibil, simt tot mai des cum ni se da sansa sa ne modificam trecutul. DA, exact, trecutul. Cum? Simplu: iubindu-l in clipa asta, aici si acum! In felul acesta ar fi bine sa ii iubim pe fiecare dintre cei care ne-au intersectat cararea, destinul, drumul. Indiferent de ce ne-am facut unii altora in trecut. Si visul de azi-noapte e cheia! E incredibil, daca ar fi un simplu vis, fir-ar sa fie... dar intotdeauna e mult mai mult! Atat de real, de sfasitor, de simbolic... Toate ziua am simtit imbratisarea aceea. Nu simt nevoia sa spun mai mult. Simt doar ca cineva, de care mi-e foarte drag, ma ajuta enorm de mult. Eu intuiesc ca e tocmai tanarul acela din vis, daca in vis tanar mai poate sa insemne si cineva pe care l-ai reintalnit de curand. Vreau sa-i spun ca stiu ca face asta si ca-i multumesc! Din intreaga mea inima... Atat, deocamdata.

In rest, toata ziua am avut pe fata un zambet care credeam ca s-a pierdut in negura timpului. A fost o zi atat de frumoasa. Si ninsoarea aceasta, care s-a pornit la sibiu a fost atat de magica. Si am zambit mai ales cand fulgii imi atingeau obrajii... si m-am gandit ca ma simt de parca m-ar mangaia tocmai Poetul... Nu, nu va mai exista o singura zi in viata mea in care sa ninga si eu sa nu ma gandesc la Esenin... M-am intors in Prezent! AICI e astazi locul meu. Bine v-am regasit, dragii mei. Nu, eu acolo nu ma mai intorc! Pemtru ca toti cei pe care ii iubesc sunt AICI :)
E bine, e magic, e frumos, ESenin...

"Învârtejite frunze se destrama
Căzând, din apa iazului să bea,
Precum un stol de fluturi de aramă,
Ce-n agonie zboară către-o stea

Iubesc această seară, când pământul
De inimă mi-l simt apropiat.
Când poalele mestecenilor, vântul,
Până la umeri, sus, le-a ridicat.

În suflet şi pe vale e răcoare,
Amurgu-i turmă vânătă de oi.
La marginea grădinii foşnitoare,
Se singe-un zvon de zurgălăi vioi.

Aşa de treaz, eu încă niciodată
N-am ascultat ce spune trupul meu.
Ce bine-ar fi, ca salcia plecată,
În iazul roz să mă răsfrâng şi eu.

Pe-un stog, zâmbind, ce bine mi-ar fi mie,
Cu luna-n ochi, un pai să mozolesc...
Pe unde eşti tu, simplă bucurie,
Ca mult iubind nimic să nu doresc" S. ESENIN

UPDATE: merita sa cititi ACEST ARTICOL. Tocmai l-am terminat de citit si eu :)

Asculta Radio Vocea Sufletului

intrebare



Pana si inocentul de yemayu' considera ca a venit momentul sa-mi schimb destinul :))) Nu vrea sa o pieptan si gata. Nu ma supar, mai ales pentru ca un anume huligan poet umbla nepieptanat si el... Intrebare: se poate schimba destinul fara cate o rana din asta?! :)))

duminică, 26 februarie 2012

lyubimyĭ poet



sloboade din mine, copile de aur

albastrele rani, ale suflului curgeri
coboara Poete! si tulbura-mi anii
dar nu-mi lecui nici visari si nici plangeri

caci pacle stelare vegheaza, urnind
acelasi dor aspru pe nouri de cantec
ciopleste-mi adancul rusescului gand
dorogoĭ Serioja- cu barda-ti din pantec.

sa-adoarma povara seninelor seri-
si-n dangatul sau, orologiul chemat
minutul sa-l prinda, pandeasca din umbra
magia clipitei ce-n veci s-a pastrat

sculpteaza in taina; latrat  nedresat
tic-tac invocat sa rapuna seninul
ma arde un dor ce pe dor s-a-'mpregnat
un caine cu ochiul albastru de tigru

o lingura cade trezind visatorii
si-n dor de al vietii inghet- zornaie-
nu plange, Serghei, mai bine indeamna-l
sa-mi cante o singura dat': Oci ciornie

si stinga-se-apoi incantarea dintai
ramana doar clipa- momentul ivit
si umbrele reci, desantat iscodind
priviri ce vorbesc intr-un grai nerostit

tacerile-s aur, Sergei, cand renasc
trecuturi din vieti scufundate-n uitare
taceri mai raman, lyubimyĭ Poet
cand noaptea ce vine podoaba nu are

ma-nchid in tacere cum lacrima grea
se-nchide-ntr-o pleopa prea aspra-a iubi
ma-nchin intr-un vis cum se-nchina-ntr-o glastra
un alb ghiocel din zapada ivit

prin visu-mi trec caii pascand sub mesteceni
zapezile lunii din ceruri cernesc
aceleasi manunchiuri de aprige versuri
coboara hoteste din verile verzi

pasesc indraznet catre luna lui marte
si-un puls, ce crezusem ca-i stins canta-un cant;-
Ochi chornyye- sopteste duios - ochi strastnyye
-"Do svidaniya, mister!" 

- Pe curand!


sâmbătă, 25 februarie 2012

Artistul- agent acoperit divin?

Astazi de la 22:00 la 23:30 pe Antena 2, la 'Codul lui Oreste', invitat actorul si profesorul- si al meu: Florin Zamfirescu. :)

DragobeteLUI cel (E)Senin

"Langa-un fisic de ruble, la masa din dugheana
Stand astazi cu zaraful, pornii sa-l iscodesc:

Cum oare, murmurandu-l in limba ei persana

Sa-i spun frumoasei Lala gingasul “te iubesc”?

(...)


Si mi-a raspuns zaraful prinzandu-ma de haina:

In dragoste cuvantul e de prisos oricand,

In dragoste se tace sau se suspina-n taina

Vorbesc doar ochii mistuitor arzand"

(...)


fragment din "Motive persane" Sergei Esenin

Acuma chiar ca n-o sa mai iesi niciodata din pulsul meu, Serghei.
Huligan golan drag(o)-beat ce-mi esti!




Nu m-a lasat sufletul sa merg la culcare pana nu i-am dat de capat fragmentului de poezie din final... E din poezia "Furtuna a trecut, putini scapara".

Но и тогда, - No i togda,
Когда во всей планете- Kogda vo vsyeĭ planete
Пройдёт вражда племён, - Proĭdët vrazhda plemën,
Исчезнет ложь и грусть, -- Ischeznet lozhʹ i grustʹ,
Я буду воспевать - YA budu vospevatʹ
Всем существом в поэте - Vsem sushchestvom v poete
Шестую часть земли- Shestuyu chastʹ zemli
С названьем кратким «Русь». - S nazvanʹem kratkim «Rusʹ».

Si bineinteles ca am gasit si o traducere, era pacat sa nu intelegem ce spune Bezrukov la final (mai ales pentru ca recita atat de frumos):

"Dar chiar si-atunci cand va pieri furtuna,
cand se va stinge vrajba dintre ginti,
cand vor muri tristetea si minciuna,
iti voi aduce laude fierbinti!"

vineri, 24 februarie 2012

o dragoste deplina


"Inimile noastre trebuie sa le supunem cuiva, si daca le supunem cuiva din lume, acest lucru ne poate aduce vatamare. Noi toti cautam iubire vesnica si neschimbatoare, pace fara de sfarsit, si cine poate da toate acestea, nu ni le poate da nici mama, nici tatal, nici fratele, nici sora. Toti acestia ne pot parasi, dispretui si respinge. De ce? Pentru ca noi toti suntem limitati si in timp si in spatiu si toti ne aflam in lupta cu puterile de sub ceruri care neincetat ne intineaza gandurile. Asadar, toti cei carora ne supunem inimile noastre, toti acestia ne pot parasi, ne pot rani. Duhurile cele rele strecoara in dragostea noastra curata, dumnezeiasca ganduri si cauta sa ne inrobeasca. Iubirea dumnezeiasca este nesfarsita, atotcuprinzatoare, iar noi existam, fiintam, vietuim marginiti, inrobiti nu numai de fiintele vii, ci si de lucrurile moarte, fara viata, care sunt fara valoare. Inima noastra este inrobita de lucrurile lumesti iar daca cineva i le rapeste, acesta sufera. Numai in Dumnezeu putem avea o dragoste deplina, mai intai cu Dumnezeu si abia apoi cu rudele si semenii nostri."

Parintele Tadei- Cum iti sunt gandurile, astfel iti este si viata

asculta Radio Vocea Sufletului

joi, 23 februarie 2012

I never knew the answer to life was this simple

"Nu mai vreau nici succese nici slava
Vreau doar vantul sa-l pot asculta-
Fara asemenea doruri ciudate
N-are rost pe pamant viata mea." Esenin

"Adeseori, mai ales in vremea dinaintea mortii, Esenin avea dupa clipele de bucurie exhuberanta, cand ii obliga pe toti comesenii din restaurant sa bea si sa danseze cu el, asa-numitele 'caderi', ramanand ceasuri intregi nemiscat si cu privirea in gol. Apoi, tot atat de brusc, disparea, fugind la sora lui, careia ii cerea sa-i repete cantecele mamei. Daca se nimereau amandoua surorile acasa, cantau toti trei impreuna, de rasuna intreaga strada. Din cand in cand, poetul se oprea; il podideau lacrimile. Nimeni nu reusea sa afle ce doruri ii mistuiau sufletul."


"Crezul sau si l-a marturisit in toamna anului 1912, intr-o scrisoare adresata aceluiasi coleg si prieten (Grisa Panfolov): "De-acum iti jur ca-mi voi urma
Poetul meu. Chiar daca ar fi sa ma astepte umiliri, dispret si exiluri. Voi fi neclintit, dupa cum va fi si proorocul meu, care a baut din cupa toata otrava pentru sfantul adevar, constient de fapta-i generoasa."

"Da, Grisa, e greu pe lumea asta. As fi vrut sa vorbesc despre mine si am ajuns la altii. Lumina adevarului m-a ademenit la vatra sa. Acolo e mai bine, acolo poti respira mai liber, mai in voie, acolo nu simti chinurile si mustrarile de cuget care ii inconjoara pe toti in intunericul rautatii si coruptiei. (...). Grisa, in momentul de fata citesc Biblia si gasesc in ea foarte multe lucruri noi pentru mine... viata... Nu-i pot intelege sensul si nici Hristos n-a dezvaluit sensul vietii. El a aratat numai cum trebuie sa traiesti, dar la ce-ti foloseste asta, nu stie nimeni. Fara sa vreau, imi vin in minte meditatiile lui Koltov:
Lumina este o taina a Domnului/ Domnul este o taina a lumii. Intr-adevar, deci, daca-i taina, taina sa fie. Dar noi totusi vrem sa stim de ce traim. Sunt convins ca n-o sa-mi spui: pentru ca sa murim. Tu insuti afirmai candva: Totusi, eu cred ca dupa moarte exista o alta viata. Si eu cred la fel. Totusi, de ce exista viata? Pentru ce traim?"

Serghei Esenin, Moscova Carciumareasca



... Si ma gandeam, dragul meu Serioja, cum ca acolo unde esti sigur ai gasit un raspuns...
... Si ma mai gandeam la cate mi-ai spus deja, dincolo fiind, si cum ca SIGUR trebuie sa existe o cale sa aflu si eu ceea ce tu deja ai aflat, devreme ce te-ai hotarat sa cobori tocmai acum in sufletul meu oares'cum tulburat de un dor greu de priceput... Si dragul meu Serioja, cautam o poza care sa se potrivesca cu aceste vorbe ale tale, cautam o poza si niciuna nu era la inaltimea sinceritatii tale... Si apoi, dragul meu Serioja, parca chiar as fi vrut sa stiu ce parere ai acum, acolo unde esti... De ce exista viata? Pentru ce traim? ... Si dintr-un morman de poze, as putea indrazni sa cred si sa visez, nebuna de legat fiind, ca poza asta ti-a placut tie cel mai mult, mai ales pentru ca, intrebandu-ma la randul meu ce tu insuti te-ai intrebat odinioara, am vazut ca aceasta poza care sa zicem ca iti placea avea un incredibil de potrivit-titlu- raspuns:

"I never knew the answer to life was this simple".

Si daca as vrea sa vorbesc cu tine, spune-mi, Serioja, cine ar putea sa ma opreasca? Cine, in afara de tine? Care timp, care granita, care poarta? Care viata, Sergei, cand totul e VIS... ?

"Si tie ca si mie ti-e dor
De cerul inaint cu amurg roscovan
Si de vazduhurile libere cu zbor
De soim si vultan." S. Esenin

"Vrei tu-n carlige sa ne prinzi
De stele, cand te uiti spre noi?
Intr-ale lacului oglinzi
Luceferi blonzi desfoi, desfoi." S. Esenin

"Cantecele acestea nu vor trai cu voi
Palme fara viata, palme straine.
Numai spicelor si CAILOR
O sa le para rau dupa mine." :)))

Любэ и Сергей Безруков- Берёзы


"Отчего так в России берёзы шумят?
Отчего белоствольные всё понимают?
У дорог прислонившись по ветру стоят
И листву так печально кидают.

Я пойду по дороге, простору я рад,
Может это лишь всё, что я в жизни узнаю.
Отчего так печальные листья летят,
Под рубахою душу ласкают?

А на сердце опять горячо-горячо,
И опять, и опять без ответа.
А листочек с берёзки упал на плечо,
Он как я, оторвался от веток.

Посидим на дорожку, родная, с тобой,
Ты пойми, я вернусь, не печалься, не стоит.
И старуха махнёт на прощанье рукой,
И за мною калитку закроет.

Отчего так в России берёзы шумят?
Отчего хорошо так гармошка играет?
Пальцы ветром по кнопочкам враз пролетят,
А последняя, эх, западает...

А на сердце опять горячо-горячо,
И опять, и опять без ответа.
А листочек с берёзки упал на плечо,
Он как я, оторвался от веток.

А на сердце опять горячо-горячо,
И опять, и опять без ответа.
А листочек с берёзки упал на плечо,
Он как я, оторвался от веток."



ASCULTA RADIO VOCEA SUFLETULUI.

miercuri, 22 februarie 2012

cum poate iubi un derbedeu

motto: "Mi se spune poet? Nu ţine seamă:/ Eu şi-n cântece-s tot huligan."

Iar am reusit sa cad din starea de gratie... Dar cu folos... Da, un fel de DAR. :)
Cred ca Esenin poarta partea lui de vina. Cu limba lui cu tot! Rezoneaza puternic cu un trecut mai zbuciumat, ca sa zic asa. :) Dar un zbucium cu rost, nebun, frumos, fara de care viata mea nu ar mai fi viata mea. Fara de care eu nu as mai fi eu.
Ah! cate nopti hoinaream cu trupa de teatru, cu chitarile in spate, prin nopti adanci pline de dor si zapada... Si exista doar un moment, un singur moment in noapte cand cineva indraznea si zicea: "Focul vanat". Si nu stiam, niciodata nu stiam daca sufletul va zice: bine! sau va sopti discret: in noaptea asta- Focul Vanat- nu! Si daca se intampla ca sufletul sa ne surpinda si sa ne trezim pur si simplu deja in mijlocul atmosferei cantecului, muream cate putin cu fiecare vers. Si ziua de maine era alta, cumva, mai usoara cu un minigram de sare. Cu fiecare acord pe cord, cu fiecare zare ce uita sa ne doara- mai usoara. Cumva spre zori era momentul cel mai potrivit.

Esenin m-a pus fata in fata cu mine, cu propriile-mi tradari, cu propriile-mi vise, cu propria-mi frumusete, cu propria-mi nebunie... Si m-a enervat. Esenin nu e un galant, e un vagabond, e un golan! Dar e un huligan nobil. :) Unul care iti ia mintile, dincolo fiind. Nu avea cum sa traiasca mai mult decat a trait. El a inteles asta, poezia lui tainuieste si lamureste, deopotriva, cum ca el ar fi inteles asta. Probabil de cand a scris acea prima poezie la noua ani.
A inteles rostul acestui zbucium. A-ti privi in ochi slabiciunea, geniul, sensibilitatea, violenta... a te lua la tranta cu mastile tale de om cuminte care nu-ti ingaduie sa te cunosti pana in adanc. A forja, a forja si a forja... si apoi, vorba celuilalt poet, a sapa adanc, adanc, pana dai de un alt cer, de alte stele si acolo, intre ele, de alt pamant... de alt pamant...
Esenin! Mi-a smuls masca! Esenin mi-a smuls-o si m-a enervat. Apoi mi-am amintit: la ei, la acesti nebuni nobili, la acesti Pacalici sunt cheile mele. Si pentru asta ii iubiesc nespus! Ei sunt singurii care au curajul sa ma iubeasca exact pentru ceea ce sunt! Pentru fricile mele, pentru neputintele mele, pentru slabiciunile mele, pentru visele pe care le-am uitat! Nu pot sa ma indragostesc decat de golani din acestia. Pentru ca in ochii lor ma vad mereu asa cum sunt cu-adevarat! In ochii lor SUNT si atat! Nu sunt cumva, nu sunt un om frumos, sau urat, destept sau idiot, talentat sau mai putin talentat, cuminte sau bogat sau sau sau. In oglinda poeziei lor ESTI. Nu poti sa cazi din A FI. Nu ai cum! In schimb, poti sa cazi de oriunde altundeva.
M-am obisnuit sa fug de cei care vor sa creada despre mine ca as fi perfecta. Ma cocoata acolo doar pentru a ma privi cum cad- atunci cand cad! Asa ca, am sa ii avertizez inainte:

"un bandit si-o pramatie sunt si eu la o adica
semintie de ses, spita de hoti de cai"
. Esenin



Asculta RADIO VOCEA SUFLETULUI.

...sau te-am visat doar, viata?

"Poartă-n ochi seninul. Poartă noaptea-n păr.
Nu i-am spus iubitei nici un adevăr.

M-a-ntrebat: “Afară viscolu-i buimac?
Să-ncălzesc căminul, patul să ţi-l fac?”

Am răspuns iubitei: “Azi, prin vînt şi ger,
Cineva flori albe leapădă din cer.

Poţi aşterne patul şi sufla-n cămin,
Eu şi fără tine sunt de viscol plin”

S. Esenin- trad. George Lesnea)

marți, 21 februarie 2012

Сергей Александрович Есенин- Serghei Alexandrovici Esenin


Mi-a intrat Esenin in inima, pana in adancul adancului cel mai adanc...
Nu stiu cum a facut asta. Putini au ajuns pana acolo. Si acum e unul dintre acei pe care vreau sa-i intalnesc cand trec portile, cand va fi sa pasesc dincolo. E unul dintre cei pe care vreau sa-i strang in brate si gata! Acum, dupa ce m-am apropiat mult mai mult de sufletul si poezia lui, sunt convinsa ca acest mare poet nu s-a sinucis. Sunt sigura ca a fost asasinat, la fel ca multi altii... Si stiti ceva?! Inca nu au murit destui! Din pacate, inca nu au murit destui... Stiu ca stiti ce se intampla in lumea asta mare, altfel nu ati fi aici... Va fi vreodata planeta asta mai mult decat iadul altei planete?!? In nopti precum aceasta imi vine greu sa cred altceva...
Toata ziua am stat astazi cu nasul printre literele alfabetului chirilic, rusesc... am scris cateva pagini, am ales cateva cuvinte. Nu stiu de ce mi-e atat de draga limba asta! Si poetii care au scris in limba asta, si filmul Ostrov, si Tolstoi si Cehov si Dostoievski si nu in ultimul rand Bulgakov. Si Yura si Nina si Karenina... si Menshikov si Bezrukov si etc si etc...

* * *

"Life's a deception with bewitching anguish,
And the reason of why she's so strong
Is that life writes in rough handwriting
Fatal characters on her board.

And each time when I close my eyes
This I say: “You just touch my heart.
Life’s deception, but she sometimes
Dresses lie in the joys so bright.

Lift your face up to that gray sky,
Telling fortunes by moon as a guide,
Calm, you mortal, don’t ever ask
For the truth that you need not much.”

It is nice in a bird cherry blizzard
Just to think that our life is a path.
Easy girls, let them cheat, see no reason,
Easy friends let me down - I don’t mind.

Let them fondle with word full of kindness,
Let ill tongue be as sharp as a knife, -
I have lived long prepared for what's coming
I got ruthlessly used to every thing in life.

Soul is chilled when it looks up to heavens,
And no warmth emanates from stellar flame.
Whom I loved have denied and betrayed me,
Who were breath of my life left me pain.

Still I’m here, ever pushed and driven,
Watching dawn with a wistful smile,
On this land so close to me and dear
For everything I’m grateful to this life."

С. Есенин - "Жизнь - обман..."

"Жизнь -- обман с чарующей тоскою,
Оттого и так сильна она,
Что своею грубою рукою
Роковые пишет письмена.

Я всегда, когда глаза закрою,
Говорю: «лишь сердце потревожь,
Жизнь -- обман, но и она порою
Украшает радостями ложь.

Обратись лицом к седьмому небу,
По луне гадая о судьбе,
Успокойся, смертный, и не требуй
Правды той, что не нужна тебе».

Хорошо в черемуховой вьюге
Думать так, что эта жизнь -- стезя.
Пусть обманут легкие подруги,
Пусть изменят легкие друзья.

Пусть меня ласкают нежным словом,
Пусть острее бритвы злой язык,-
Я живу дано не все готовым,
Ко всему безжалостно привык.

Холодят мне душу эти выси,
Нет тепла от звездного огня.
Те, кого любил я, отреклися,
Кем я жил -- забыли про меня.

Но и все ж, теснимый и гонимый,
Я, смотря с улыбкой на зарю,
На земле, мне близкой и любимой,
Эту жизнь за все благодарю."



Ca sa intelegeti mai bine de ce nu a fost iubit de bolsevici, postez o scena minunata din filmul 'Esenin' si anume 'confruntarea poetica' dintre 'neadaptatul' Serioja si Maiakovski.

Filmul il gasiti- daca il cautati bine- din pacate eu nu am gasit nicaieri o subtitrare. Ceea ce m-a determinat sa ma apuc de invatat limba rusa. SERIOS! :)
Daca totusi gasiti o subtitrare (in afara de cea bulgara) va rog din suflet sa va amintiti si de mine. Promit ca si eu imi voi aminti de voi cand voi termina traducerea, in caz ca nu o gasim pana atunci :)))



Спокойной ночи! - Spacoinâi noci! :)

Parintele Tadei- Cum iti sunt gandurile, asa iti este si viata

"Noi aici pe pamant avem putine pilde. Puteam auzi multe cuvinte de invatatura despre cum trebuie sa traim, dar sunt putine exemple, si intrebarea este daca vom putea sa punem in practica (sa infaptuim) toate acestea pe care le auzim. Dar cand vedem o pilda de viata, o persoana care este linistita, tacuta, blanda, smerita, care nu stie sa se manie si iarta toate, acopera totul cu dragoste, atunci acea persoana se face pilda de viata si vom dori neincetat sa fim si noi asemenea ei. Caci raul nu poate fi biruit cu rau, ci este nevoie de bine."

Parintele Tadei- Cum iti sunt gandurile astfel iti este si viata

luni, 20 februarie 2012

cuiul de foc


"Cand s-a pogorat mintea in inima, s-a intalnit Mirele cu Mireasa"
"In inima se naste atunci o caldura duhovniceasca care nu se poate explica prin cuvant"
Sa aveti o saptamana binecuvantata, dragii mei. Dumnezeu sa ne ajute!

duminică, 19 februarie 2012

exact asa...

“I dream. Sometimes I think that's the only right thing to do.” :)

Haruki Murakami, Sputnik Sweetheart

parul ei alb


"O familie alcatuita din cinci persoane se bucura de o zi de vancata pe plaja. Copiii faceau baie in ocean si construiau castele de nisip. Subit, de ei s-a apropiat o batrana de statura mica. Parul ei alb era fluturat in vant, iar hainele ii erau murdare si rupte. Femeia vorbea singura si arunca lucruri aruncate pe plaja pe care le strangea intr-un sac. Parintii si-au chemat copiii si le-au spus sa se fereasca de batrana. Cand aceasta a ajuns in dreptul lor, aplecandu-se din cand in cand ca sa culeaga obiecte, ea le-a zambit copiilor, dar nimeni nu i-a raspuns la salut. Peste cateva zile familia a aflat din ziare ca femeia respectiva a dus intreaga viata o adevarata cruciada, adunand cioburile de sticla de pe plaja pentru ca cei mici sa nu se taie in ele. " Anthony de Mello, "Rugaciunea broastei"

Asculta RADIO VOCEA SUFLETULUI

sâmbătă, 18 februarie 2012

for no particular reason


un trup pe masura


"... trup ciudat, trup asimetric,
mirat de el insusi
in prezenta sferelor.

mirat stand in fata soarelui,
asteptand cu rabdare sa-i creasca luminii
un trup pe masura.

A te sprijini de propriul tau pamant
cand esti samanta..."

fragment ELEGIE 11- Nini



Asculta RADIO VOCEA SUFLETULUI

vineri, 17 februarie 2012

*** - ESenin


"
Nu-n zadar suflat-ai vânt
Nu-n zadar ai fost furtună,
Cineva spre nou avânt
Ochii mi-a umplut cu lună.
Sub al nu ştiu cui alint
Am uitat tristeţea mută,
După lumea de argint
Tainică şi neştiută.
Nu mă mai frământă-acum
Spaima stelelor eterne.
Îndrăgii al clipei scrum
Şi tăcerea ce s-aşterne.
Toate freamătele tac,
Totul limpezit sticleşte,
Asfinţitul ca un mac
Purpuriu pe iaz pluteşte.
Zâmbetul descătuşat
Spre privelişti se prelinge
Cerul, vacă ce-a fătat,
Viţeluşul roş şi-l linge."
Sergei Esenin
спасибо Есенин :)





Asculta RADIO VOCEA SUFLETULUI

joi, 16 februarie 2012

NOU+NOUA=NOI



"- Ce e cu tine, m-a intrebat el

- mi-e altceva

- ti s-a facut de plop, ti s-a facut de iepure

ti s-a facut de soarece, de taur, de musca

- nu, nu, mi s-a facut de altceva

- ti s-a facut de inger, de sambure, de groapa,

de popa, de piramide, de Einstein,

de nisip, de munte, de capra, de liliac, de streche

- nu, nu, mi s-a facut de altceva


- ma, tie ti s-a facut de altceva

- nu, nu, mie mi s-a facut de altceva" ~ NOD 9- Nini cel Stanesc


Asculta RADIO VOCEA SUFLETULUI

FOARTE IMPORTANT DE VAZUT ACEST FILMULET: prima campanie 'yes man' din Romania

"Tu ai vinde Nationala de Fotbal pentru spalarea imaginii unei corporatii?

Stim care este raspunsul noastru. Un raspuns, desi la polul opus, are si Mircea Sandu. Fara ezitare ar vinde contra unui pumn de bani pretuirea si mandria pe care romanii o au pentru echipa lor nationala.

Cumparatorul ar fi putut fi nimeni altul decat mult blamata Rosia Montana Gold Corporation, compania care intentioneaza sa faca cea mai mare mina de aur la Rosia Montana. Numai ca din eroarea si autosuficienta FRF, tratativele s-au purtat cu un grup de oameni care au fost confundati cu RMGC. A urmat un sir ireal de erori, discutii si negocieri care au culminat cu o intalnire la nivel inalt intre Mircea Sandu si asa zisii RMGC-isti. Pentru a afla cat de servil este FRF-ul dispus sa fie, 11 pentru Romania au gandit cele mai hilare propuneri de greenwash (spalare a imaginii corporatiste) si le-au servit pompos (in cadrul unei pseudo intalniri de business) FRF-ului: clipuri publicitare de sustinere neconditionata, vizita echipei nationale in cariera si ‘alergarea unor ture’ in jurul unui iaz de decantare imaginar, inchiderea gurii galeriei si punctul maxim - ‘inchinarea unui pahar de cianura de catre jucatori’. Nu a necesitat mare efort ca Mircea Sandu sa accepte toate cerintele facute, in numele FRF. Pentru un contract de milioane de euro cu RMGC, Mircea Sandu ar fi semnat orice. Fara remuscari, doar goluri. Si nu goluri de glorie, ci din cele pe care nimeni nu le vrea: precum golul unei imense cariere, golul din mintea si sufletul celor din jur.

Tot acest proiect, realizat cu convingerea ca adevarul trebuie sa se afle cu orice risc, ITI ESTE DEDICAT TIE. Acesta este mesajul nostru pentru cetatenii liberi:

NU LASA PRIVIREA IN JOS! NU PRIVI NEPUTINCIOS!

Spune mai departe ca ROSIA MONTANA NU E DE VANZARE!

De ce 11 pentru Romania?

Corporatisi, politicieni si specialisti de tot felul mai pun la cale o strategie, o mica dezinformare sau poate chiar un mic tratat – ca tu sa fii redus la tacere. Pana sa reactionezi, intreaga masinarie se va fi pus in miscare spre a strivi orice act rebel, trezirea constiintei sau orice alt gest de impotrivire. Sau cel puţin ei asa isi doresc. In opinia lor, Rosia Montana n-ar trebui sa existe. Iar o echipa de oameni harnici, platiti cu onorarii de sute de mii de euro: Naumovici, Baltazar, Răzvan Teodorescu muncesc de zor ca tu sa nu o mai vezi, sa lasi privirea in jos si sa privesti neputincios.

Dar asta nu e una din acele povesti. E doar una in care pur si simplu binele invinge.

Sub pretextul unui banal contract de sponsorizare poti obtine orice. Iar beneficiarii isi vor oferi rapid pe tava tacerea si mai mult de atat - sprijinul. Personajul nostru de acum e Mircea Sandu, dar mai ieri au fost media, grupul experţilor indpendenti pe probleme de patrimoniu si aproape oricine si-a dorit niste arginti. Cifrele o arata: 10 milioane euro a bagat RMGC in campania de publicitate, cu 1 milion de euro doar in presa scrisa, 800 000 euro este bonusul de succes al artizanului manipularii – Naumovici, iar despre finanţarea campaniilor electorale, ei bine aici putem licita: au fost milioane, a fost pentru un singur politician sau pentru toti. Basescu singur ne ajuta aici sa gasim raspunsuri."

preluat de pe: 11 pentru Romania

VEZI FILMULETUL AICI.

ca sa te poti sa fii


"Viseaza-te pe tine insuti ca sa te poti sa fii cand te trezesti!" mai zice Nini :)

miercuri, 15 februarie 2012

1 plus 1 egal 1

"Unul se manifesta in exterior ca fiind doi si doi devin unul pe dinauntru."
Paul Ferrini


Asculta Radio Vocea Sufletului

cu sinceritate despre...


Nu pot sa va vorbesc despre Iubire.
Nu vreau sa va vorbesc despre Iubire.
Nu am cum sa fac asta acum.

Mai degraba v-as indemna sa priviti Cerul decat sa va vorbesc despre el.
Sa-l priviti pana cand simtiti ca si el va priveste.

Mai degraba v-as indemna sa ascultati vantul, decat sa incerc sa transpun in cuvinte magia energiei lui.
Mai degraba v-a indemna sa zambiti- acum, fix in momentul acesta- decat sa scriu un singur rand despre bucurie.
Mai degraba v-as indemna sa iubiti, decat sa scriu pagini intregi despre iubire.
Mai degraba as alege astazi sa va iubesc, decat sa va vorbesc despre iubire.
"Iubeste si fa ce vrei" iti spun.
"Iubeste si fa ce vrei" :)

Iubirea e o putere, e o Sfanta Putere. E un Inger. Si stii ca iubesti cu adevarat doar atunci cand aceasta Iubire pe care o simti nu numai ca nu te tulbura si nu face ravagii- cum zicea prietenul Ionut- dar te readuce la inocenta copilariei, la visele cele indraznete si nobile, la limpezirea mintii, la bucuria sufletului si nu in ultimul rand la o profunda darnicie. Aceasta Iubire coborata in inima e "lumina care lumineaza-n intuneric" si pe care "intunericul n-a biruit-o".

"Vederea Sfintelor Puteri e straina de tulburare, se face atat de lin si bland, incat in suflet apare deodata bucurie si saltare si indraznire. Gandurile din suflet raman netulburate si neinviforate, incat sufletul ii vede pe cei ce i se arata, luminat fiind de ei." Vasili Krivosein

Si nu in ultimul rand, aceasta Iubire este o TAINA.
Ganditi-va la o discutie intima pe care ati avut-o cu un prieten de suflet. Sunt convinsa ca nu le povestiti oamenilor despre ceea ce ati vorbit cu acest prieten. Intocmai este si atunci cand iubim. Nu intamplator in "Flautul Fermecat" una din incercarile prin care trebuie sa treaca cei doi indragostiti este PROBA TACERII. Si e normal sa fie aceasta tacere o treapta de inceput, daca ne gandim mai bine. "INTRAREA in Imparatie este o tacere. Iar cuvintele obisnuite distrug tacerea, distrug sfintenia... Numai cuvintele tainice fac sa inceteze logica distructiva si instaureaza tacerea. Cuvintele enigmatice duc la stingerea cuvintelor: iar Imparatia este dincolo de cuvinte." (Vasile Andru- Evanghelia dupa Toma). Si as incheia aceasta postare cu o poezie care mi-a intrat in suflet inca din vremea adolescentei, nu inainte de a va indemna sa o cititi cu mare atentie:

"Eu nu strivesc corola de minuni a lumii
şi nu ucid
cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc
în calea mea
în flori, în ochi, pe buze ori morminte.
Lumina altora
sugrumă vraja nepătrunsului ascuns
în adâncimi de întuneric,
dar eu,
eu cu lumina mea sporesc a lumii taină -
şi-ntocmai cum cu razele ei albe luna
nu micşorează, ci tremurătoare
măreşte şi mai tare taina nopţii,
aşa îmbogăţesc şi eu întunecata zare
cu largi fiori de sfânt mister
şi tot ce-i neînţeles
se schimbă-n neînţelesuri şi mai mari
sub ochii mei-
căci eu iubesc
şi flori şi ochi şi buze şi morminte."

Lucian Blaga- Poetul Luminii

Intamplator sau nu, de cel putin o saptamana m-am indragostit de acest cantec:



Asculta RADIO VOCEA SUFLETULUI